Hoeveel verbruikt een oven

De vuistregel is eenvoudig: hoe groter je oven, hoe meer deze verbruikt. Zo gebruikt een mini oven uiteraard minder energie dan een grote heteluchtoven. Maar dat ligt er ook maar net aan hoe intensief je het apparaat gebruikt. Over het algemeen drukken we energieverbruik uit door middel van kWh (kilowatt hour). Om het standaardverbruik van een oven uit te drukken wordt er over het algemeen gezegd dat een huishouden driemaal per week de oven gebruikt gedurende anderhalf uur. Wanneer je uitgaat van dit verbruik, dan kom je uit bij de volgende energieverbruik per type oven: de microgolfoven verbruikt in dit geval 60 kWh per jaar, en de krachtige elektrische oven verbruikt meer, namelijk 150 kWh per jaar. Het verschil zit ‘m in het vermogen van het apparaat, namelijk 1000 Watt voor de microgolfoven en 3000 Watt voor de elektrische oven.

Je kunt als ambitieuze thuiskok ook kiezen voor een stoomoven als luxueuze toevoeging op je huidige apparatuur. Echter verbruikt deze net weer wat meer dan een traditionele oven vanwege het hogere vermogen, dit ligt gemiddeld tussen 2200 en 3600. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat stomen lang niet zo snel gaat als garen, waardoor het apparaat langer aanstaat. Het is een gaaf apparaat om mee te werken, maar er zitten qua energieverbruik wel wat haken en ogen aan!

Andere vragen

Kun je een magnetron ophangen

Waar je je nieuwe keukenapparaat plaatst, is voor veel mensen een groot dilemma. Je kan het niet altijd kwijt bovenop de koelkast en op het aanrecht neemt hij veel plek in beslag. Daardoor is het voor velen een uitkomst om

Lees meer

Welk soort oven moet ik kopen

Een oven is niet meer weg te denken uit de keuken, bijna elk huishouden heeft er wel eentje. En juist omdat een oven zo’n essentieel onderdeel is zijn er veel verschillende types verkrijgbaar. Graag helpen we je een handje bij jouw keuze. Lees hieronder over de vier meest voorkomende ovens en vind de meeste geschikte oven voor jouw keuken.

Lees meer

Waarom moet je een oven voorverwarmen

In de meeste gevallen is het nodig om een oven voor te verwarmen zodat je perfecte controle hebt over de temperatuur van de oven. Vooral als je gaat bakken, wat echt precisie-werk is, is dit nodig. Het kan namelijk zijn

Lees meer

Wat is een convectie oven

Een convectie oven is eigenlijk gewoon een andere naam voor een heteluchtoven. Deze werkt door middel van ventilatoren die ervoor zorgen dat de gehele ruimte binnen in de oven gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor heb je dus geen last van temperatuur

Lees meer

Welk formaat oven moet ik kopen

Het formaat oven moet passen bij de inrichting van je huis. Heb je maar weinig ruimte in de keuken, of gebruik je niet vaak een oven, dan zal een mini oven prima zijn voor jou. Maar ben je een ambitieuze

Lees meer

Welk materiaal kan wel in de magnetron

Een magnetron is altijd handig om in huis te hebben, je gebruikt hem voor van alles en nog wat. In principe kunnen de meeste spullen wel in de magnetron. Maar wees je er wel van bewust dat je niet álles in de magnetron kan doen. Het kan zelfs heel gevaarlijk zijn. Hier vind je een lijst met materialen en eten die je nooit in de magnetron mag doen.

Lees meer

Soorten ovens

Een belangrijk startpunt bij je zoektocht naar een nieuwe oven is het soort oven die je zoekt. Maak een keuze en vind de beste oven voor jou.

Soorten magnetrons

Een belangrijk startpunt bij je zoektocht naar een nieuwe magnetron is het soort magnetron die je zoekt. Vind de beste magnetron voor jou.

Soorten combi's

Vind de juiste combi voor jou. Maak een keuze tussen een combi oven en een combi magnetron. Bekijk de verschillen tussen de twee op deze pagina.