Welke materiaal mag er niet in de magnetron
- Metalen voorwerpen: als je metaal in een magnetron doet, kaatsen de microgolven terug. Als veel golven naar één punt terugkaatsen, kunnen er vonken ontstaan. Dit geldt ook voor aluminiumfolie, (roestvrij) staal en antiek porselein (vaak bevat dit metaalverf)
- Papier (bijvoorbeeld een papieren zak of verpakking): deze kunnen vlam vatten in de magnetron
- Plastic zakken, folie of boterhamzakjes: dun plastic kan smelten door de hitte. In plaats van vershoudfolie kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van speciaal magnetronfolie
- Sommige plastic bakjes: als je een plastic bakje in de magnetron, zorg er dan oor dat hij ook echt geschikt is voor de magnetron. Bij sommige plastic bakjes komen giftige stoffen vrij in je eten tijdens het verwarmen
- Niets: zet je magnetron nooit aan zonder dat er iets inzit. Hierdoor kan hij gaan knetteren of flitsen, en raakt hij heel snel beschadigt
Welk eten mag niet in de magnetron
Dat is de lijst met materialen, maar hoe zit het met voedsel? Er zijn namelijk ook een aantal voedingsmiddelen, die je beter niet in de magnetron kan doen. Hier vind je een lijst:
- Druiven en eieren: omdat je een schil hebben en daar geen lucht onder zit, kunnen ze exploderen als je ze in de magnetron doet
- Luchtdicht afgesloten vloeistoffen: om dezelfde reden als druiven en eieren. De lucht kan nergens naartoe
- Gedroogde hete pepers: deze vatten gemakkelijk vlam en daar komen schadelijke stoffen vrij
- Borstmelk: dit kan je beter niet in de magnetron opwarmen, omdat dat de kans op E-coli ongeveer 18 kaar vergroot dan wanneer je borstmelk op een andere manier verwarmt. Zeker op een hoge stand.
- Bevroren fruit: hierbij wordt de glucoside en galactoside omgezet in mogelijk kankerverwekkende stoffen
- Bevroren vlees: als je vlees langer dan 6 minuten in een magnetron verwarmt, verlies je ongeveer 50% van vitamine B-12. Daarnaast vermenigvuldigen bacteriën zich extra snel als vlees een temperatuur heeft tussen de 5 en 60 graden Celsius
En ten slotte: let op met water! Veel mensen verwarmen water in hun magnetron, maar dit is heel gevaarlijk. Dit komt omdat het water gloeiend heet wordt, maar de mok of het glas waar het inzit koud blijft. Wanneer het in beweging komt – bijvoorbeeld door te roeren of het op te pakken – kan het uit elkaar spatten. Dit effect wordt ook wel ‘kookvertraging’ genoemd, en is te voorkomen door een (niet-metalen) lepeltje of citroenschijfje aan het water toe te voegen.