Welk materiaal kan wel in de magnetron

Een magnetron is altijd handig om in huis te hebben, je gebruikt hem voor van alles en nog wat. In principe kunnen de meeste spullen wel in de magnetron. Maar wees je er wel van bewust dat je niet álles in de magnetron kan doen. Het kan zelfs heel gevaarlijk zijn. Hier vind je een lijst met materialen en eten die je nooit in de magnetron mag doen.

Welke materiaal mag er niet in de magnetron

  1. Metalen voorwerpen: als je metaal in een magnetron doet, kaatsen de microgolven terug. Als veel golven naar één punt terugkaatsen, kunnen er vonken ontstaan. Dit geldt ook voor aluminiumfolie, (roestvrij) staal en antiek porselein (vaak bevat dit metaalverf)
  2. Papier (bijvoorbeeld een papieren zak of verpakking): deze kunnen vlam vatten in de magnetron
  3. Plastic zakken, folie of boterhamzakjes: dun plastic kan smelten door de hitte. In plaats van vershoudfolie kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van speciaal magnetronfolie
  4. Sommige plastic bakjes: als je een plastic bakje in de magnetron, zorg er dan oor dat hij ook echt geschikt is voor de magnetron. Bij sommige plastic bakjes komen giftige stoffen vrij in je eten tijdens het verwarmen
  5. Niets: zet je magnetron nooit aan zonder dat er iets inzit. Hierdoor kan hij gaan knetteren of flitsen, en raakt hij heel snel beschadigt
 

Welk eten mag niet in de magnetron

Dat is de lijst met materialen, maar hoe zit het met voedsel? Er zijn namelijk ook een aantal voedingsmiddelen, die je beter niet in de magnetron kan doen. Hier vind je een lijst:

  1. Druiven en eieren: omdat je een schil hebben en daar geen lucht onder zit, kunnen ze exploderen als je ze in de magnetron doet
  2. Luchtdicht afgesloten vloeistoffen: om dezelfde reden als druiven en eieren. De lucht kan nergens naartoe
  3. Gedroogde hete pepers: deze vatten gemakkelijk vlam en daar komen schadelijke stoffen vrij
  4. Borstmelk: dit kan je beter niet in de magnetron opwarmen, omdat dat de kans op E-coli ongeveer 18 kaar vergroot dan wanneer je borstmelk op een andere manier verwarmt. Zeker op een hoge stand.
  5. Bevroren fruit: hierbij wordt de glucoside en galactoside omgezet in mogelijk kankerverwekkende stoffen
  6. Bevroren vlees: als je vlees langer dan 6 minuten in een magnetron verwarmt, verlies je ongeveer 50% van vitamine B-12. Daarnaast vermenigvuldigen bacteriën zich extra snel als vlees een temperatuur heeft tussen de 5 en 60 graden Celsius

En ten slotte: let op met water! Veel mensen verwarmen water in hun magnetron, maar dit is heel gevaarlijk. Dit komt omdat het water gloeiend heet wordt, maar de mok of het glas waar het inzit koud blijft. Wanneer het in beweging komt – bijvoorbeeld door te roeren of het op te pakken – kan het uit elkaar spatten. Dit effect wordt ook wel ‘kookvertraging’ genoemd, en is te voorkomen door een (niet-metalen) lepeltje of citroenschijfje aan het water toe te voegen.

Andere vragen

Wanneer moet je je oven vervangen

Een nieuwe oven aanschaffen kan best wel prijzig zijn! Maar het goede nieuws is dat je ‘m niet snel hoeft te vervangen. Ovens hebben over het algemeen een lange levensduur. Als we kijken naar moderne elektrische ovens gaan deze gemiddeld

Lees meer

Welk materiaal kan wel in de magnetron

Een magnetron is altijd handig om in huis te hebben, je gebruikt hem voor van alles en nog wat. In principe kunnen de meeste spullen wel in de magnetron. Maar wees je er wel van bewust dat je niet álles in de magnetron kan doen. Het kan zelfs heel gevaarlijk zijn. Hier vind je een lijst met materialen en eten die je nooit in de magnetron mag doen.

Lees meer

Hoe werkt een magnetron

In tegenstelling tot ovens, gebruiken magnetrons geen warmtestraling om iets te verhitten of koken. Een magnetron verwekt hitte door middel van microgolven, daarom worden magnetrons ook wel microgolfovens genoemd. Een microgolf is een elektromagnetische straling, de ook wel gebruikt worden

Lees meer

Welk formaat oven moet ik kopen

Het formaat oven moet passen bij de inrichting van je huis. Heb je maar weinig ruimte in de keuken, of gebruik je niet vaak een oven, dan zal een mini oven prima zijn voor jou. Maar ben je een ambitieuze

Lees meer

Waarom moet je een oven voorverwarmen

In de meeste gevallen is het nodig om een oven voor te verwarmen zodat je perfecte controle hebt over de temperatuur van de oven. Vooral als je gaat bakken, wat echt precisie-werk is, is dit nodig. Het kan namelijk zijn

Lees meer

Hoe maak je een magnetron schoon

Het is erg belangrijk om je magnetron goed schoon te houden. Natuurlijk omdat je je eten erin bereidt en dat wel hygiënisch moet zijn, maar ook omdat je magnetron dan langer meegaat. Hier vind je stap voor stap hoe je je magnetron gemakkelijk schoonmaakt.

Lees meer

Soorten ovens

Een belangrijk startpunt bij je zoektocht naar een nieuwe oven is het soort oven die je zoekt. Maak een keuze en vind de beste oven voor jou.

Soorten magnetrons

Een belangrijk startpunt bij je zoektocht naar een nieuwe magnetron is het soort magnetron die je zoekt. Vind de beste magnetron voor jou.

Soorten combi's

Vind de juiste combi voor jou. Maak een keuze tussen een combi oven en een combi magnetron. Bekijk de verschillen tussen de twee op deze pagina.