Welk soort oven moet ik kopen

Een oven is niet meer weg te denken uit de keuken, bijna elk huishouden heeft er wel eentje. En juist omdat een oven zo'n essentieel onderdeel is zijn er veel verschillende types verkrijgbaar. Graag helpen we je een handje bij jouw keuze. Lees hieronder over de vier meest voorkomende ovens en vind de meeste geschikte oven voor jouw keuken.

Boven- en onderwarmte

De meest eenvoudige oven, deze verhit vanaf de boven- en onderkant. Je kunt hiermee prima bakken en verwarmen, maar deze type oven is niet geschikt voor grote of meerdere gerechten die goed rondom moeten garen. De prijs van een instapmodel ligt best hoog voor een oven die redelijk beperkt is in vermogen en diversiteit, namelijk rond de 250 euro. Meeste boven- en onderwarmte ovens komen alleen in inbouw model, dus denk er goed over na of deze oven geschikt is voor jouw woonsituatie.

Heteluchtoven

Dit model is een upgrade van de boven- en onderwarmte oven. Zo is deze gemoderniseerd, met ventilatoren, waardoor hete lucht volledig door de oven heen wordt gecirculeerd. Dit is nodig om zwaardere gerechten bereiden en zorgt ook voor een betere betrouwbaarheid met betrekking tot de temperatuurregeling. Als je een groter model kiest kun je zelfs meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden. Deze soort oven komt ook in de kleinere aanrecht-variant, en dit instapmodel is al verkrijgbaar vanaf 70 euro.

Magnetron combinatie

Ruimte besparen? Kies dan voor een magnetron combinatie! Dan hoef je maar één apparaat in huis te halen voor de meest belangrijke functies; verwarmen, ontdooien, bakken, grillen. Ze komen meestal in inbouw model en zijn iets duurder, ze beginnen namelijk vanaf 500 euro.

Stoomoven

Houd je van experimenteren in de keuken en wil je net even een stapje verder gaan in de keuken? Kies dan voor een stoomoven als toevoeging op een normale oven. Je behoudt vitaminen en mineralen beter wanneer je eten stoomt versus kookt/bakt, en de kans op uitdroging is grotendeels weggenomen. Echter is het niet geschikt voor elk type gerecht, vandaar dat we de stoomoven adviseren als toevoeging in de keuken, perfect om groenten of vis te bereiden. Stoomovens komen ook alleen in inbouw model en zijn vanaf 500 euro beschikbaar.

Andere vragen

Wat is een convectie oven

Een convectie oven is eigenlijk gewoon een andere naam voor een heteluchtoven. Deze werkt door middel van ventilatoren die ervoor zorgen dat de gehele ruimte binnen in de oven gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor heb je dus geen last van temperatuur

Lees meer

Hoe werkt een magnetron

In tegenstelling tot ovens, gebruiken magnetrons geen warmtestraling om iets te verhitten of koken. Een magnetron verwekt hitte door middel van microgolven, daarom worden magnetrons ook wel microgolfovens genoemd. Een microgolf is een elektromagnetische straling, de ook wel gebruikt worden

Lees meer

Hoe maak je een magnetron schoon

Het is erg belangrijk om je magnetron goed schoon te houden. Natuurlijk omdat je je eten erin bereidt en dat wel hygiënisch moet zijn, maar ook omdat je magnetron dan langer meegaat. Hier vind je stap voor stap hoe je je magnetron gemakkelijk schoonmaakt.

Lees meer

Wanneer moet je je oven vervangen

Een nieuwe oven aanschaffen kan best wel prijzig zijn! Maar het goede nieuws is dat je ‘m niet snel hoeft te vervangen. Ovens hebben over het algemeen een lange levensduur. Als we kijken naar moderne elektrische ovens gaan deze gemiddeld

Lees meer

Welk formaat oven moet ik kopen

Het formaat oven moet passen bij de inrichting van je huis. Heb je maar weinig ruimte in de keuken, of gebruik je niet vaak een oven, dan zal een mini oven prima zijn voor jou. Maar ben je een ambitieuze

Lees meer

Welke oven past in een IKEA keuken

Het kan heel goed zijn dat jij een IKEA keuken hebt. Voorheen kon je kiezen uit twee keukensystemen van de Zweedse gigant, namelijk de METOD of de FAKTUM. Daar is verandering in gebracht, je kunt vanaf heden alleen nog maar

Lees meer

Soorten ovens

Een belangrijk startpunt bij je zoektocht naar een nieuwe oven is het soort oven die je zoekt. Maak een keuze en vind de beste oven voor jou.

Soorten magnetrons

Een belangrijk startpunt bij je zoektocht naar een nieuwe magnetron is het soort magnetron die je zoekt. Vind de beste magnetron voor jou.

Soorten combi's

Vind de juiste combi voor jou. Maak een keuze tussen een combi oven en een combi magnetron. Bekijk de verschillen tussen de twee op deze pagina.