Levensduur magnetron

De levensduur van een magnetron hangt van een aantal factoren af, zoals: merk, bouwkwaliteit, gebruiksfrequentie en onderhoud. In het algemeen wordt verwacht dat een magnetron tussen de 8 en 10 jaar meegaat.
Foto van Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De gemiddelde magnetron gaat ongeveer 10 jaar mee.
  • Gebruiksfrequentie en onderhoud zijn de belangrijkste factoren voor de levensduur.
  • Verleng de levensduur door gebruikt te maken van onze onderhoud tips.

Wat is de levensduur van een magnetron?

De levensduur van een magnetron is erg moeilijk in te schatten. Een realistische verwachting is dat de gemiddelde magnetron ongeveer 10 jaar mee gaat. Dat houdt in dat sommige magnetrons er al na 2 jaar mee ophouden, terwijl andere magnetrons na 25 jaar nog niet stuk te krijgen zijn. Dit enorme verschil wordt veroorzaakt door verschillende invloeden, zoals de kwaliteit, het aantal mogelijkheden, hoe vaak je hem gebruikt en hoe goed je hem onderhoudt.

Die laatste twee zijn vooral van erg groot belang voor de levensduur van jouw magnetron. Vaak zijn duurdere magnetron gemaakt met meer aandacht en van betere materialen, maar ook als je de beste magnetron koopt, kan hij snel kapot gaan omdat je hem vaak gebruikt en niet goed genoeg onderhoudt. Sneller dan een goedkope magnetron die je wel goed netjes bijhoudt.

Onderhoud van magnetron verlenging levensduur

Magnetrons verzorgen een enorm gemak in de keuken. Als hij het niet meer doet, is de magnetron daarom vaak een groot gemis. Daarom is het goed om stil te staan bij de levensduur van dit apparaat. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat hij langer meegaat. Bij de aankoop kan je bijvoorbeeld kiezen voor een magnetron van betere kwaliteit. Of voor een magnetron met niet te veel opties – hoe meer mogelijkheden en onderdelen hij namelijk heeft, hoe meer er kapot kan gaan.

Om die reden gaan combimagnetron bijvoorbeeld over het algemeen iets sneller stuk dan een reguliere magnetron. Maar wat van nóg groter belang is voor de levensduur van je magnetron, is hoe je omgaat met het apparaat als je hem eenmaal hebt. Gebruik je hem dagelijks, misschien wel meerdere keren? Dan gaat jouw magnetron waarschijnlijk sneller kapot dan wanneer je hem slechts een paar keer per week gebruikt. En hoe zit het met onderhoud? Voor het functioneren van jouw magnetron is het belangrijk om hem goed schoon te maken. Hier zijn onze tips:

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom gebruik van een magnetrondeksel (ook magnetronstolp genoemd) om te voorkomen dat jouw etensresten over de wanden van jouw magnetron spetteren.
  2. Veel magnetrons hebben een draaiplateau. Hier zullen de meeste gemorste etensresten, vetten en vloeistoffen op terecht komen. Maak deze regelmatig schoon. Vaak kan je hem gemakkelijk uit de magnetron halen en afwassen. Sommige draaiplateau ’s zij geschikt voor de vaatwasser, maar ga dit voor de zekerheid na in de handleiding van jouw magnetron.
  3. Week je magnetron schoon. Zet een bakje water in de magnetron en laat hem 5 minuten lang op vol vermogen draaien. Op die manier week je alle gemorste etensresten lost. Je kan een paar schijfjes citroen toevoegen om hem fris te laten ruiken. Na afloop maak je de magnetron schoon met een doekje of keukenpapiertje.
  4. Gebruik een speciale magnetronreiniger. Als de etensresten flink zijn aangekoekt, heb je soms harder geschud nodig. Dan kan je kiezen voor een speciale magnetronreiniger. Lees wel van te voren in je handleiding of jouw magnetron deze agressieve chemicaliën aankan en neem ook de gebruiksaanwijzing van je magnetronreiniger goed door.
  5. Gebruik nooit een schuurmiddel voor de binnenkant van je magnetron. Als je de binnenkant van de magnetron beschadigt, kan dit de werking van de magnetron achteruit brengen. Gebruik voor hardnekkige etensresten ook nooit een metalen krabber, maar liever één van plastic. Daarbij verklein je de kans dat je je magnetron beschadigd.

Gebruiksintensiteit magnetron

Als jij je magnetron slechts 1 of 2 keer per week gebruikt, gaat hij bij jou waarschijnlijk langer mee dan bij je buurman die hem dagelijks 1 of 2 keer gebruikt. Hoe je je magnetron gebruikt heeft een grote invloed op de levensduur van het apparaat.

Hoe vaker je de onderdelen van jouw magnetron belast, hoe groter de kans is dat er iets aan kapot gaat. Het maakt dan niet uit hoe vol je magnetron zit, maar wel hoe lang hij draait en hoe hoog de wattage is waarop je hem instelt.