Verschil combioven en combimagnetron

Combi ovens en combimagnetrons lijken erg veel op elkaar. Het verschil tussen deze twee is dat bij een combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt en bij een combimagnetron de nadruk ligt op de magnetronfuncties. Wil jij meer informatie over hoe ze anders van elkaar zijn? En waarom welk apparaat beter bij jou past? Lees dan vooral verder!
Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een combi oven is meer gericht op functionaliteiten van een oven.
  • Een combi magnetron is meer gericht op functionaliteiten van een magnetron.
  • Een combi magnetron is goedkoper dan een combi oven.

Hoe verschillen combiovens en combimagnetrons van elkaar

Combiovens en combimagnetrons, beide zijn combinaties tussen een oven en een magnetron. Met slechts één apparaat kan je een soepje opwarmen, een taart bakken, brood ontdooien en vlees braden. Heel handig om in huis te hebben dus! Het bespaart plek, omdat je nog maar één apparaat in huis hebt, in plaats van twee. En vaak ben je ook goedkoper uit, omdat je maar aan één combioven/magnetron geld hoeft te besteden.

Combiovens en combimagnetrons zijn allebei apparaten met zowel een magnetron- als ovenfunctie. Je kunt ze dus allebei gebruiken om te bakken, ontdooien, grillen en verwarmen. Toch zijn ze niet hetzelfde.

Een combimagnetron is een magnetron met een ovenfunctie. De focus van dit apparaat ligt dus op de magnetron functie. Een combioven is precies het tegenovergesteld. Dit is een oven, met een magnetron functie en is dus beter in bakken.

Overzicht verschil combimagnetrons en combiovens

Nu je weet hoe de combioven en combimagnetron globaal van elkaar verschillen, kunnen we de details onder de loep nemen. Op die manier achterhalen we ook wat het beste past bij jou, jouw keuken en jouw huishouden. Hieronder vind je een overzicht van alle verschillen tussen een combimagnetron en een combioven, samen met alle voor- en nadelen van beide apparaten.

Plaatsing

Dit is altijd de eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een nieuwe oven. Dit bepaalt namelijk al direct in welke richting je moet kijken. Combimagnetrons zijn zowel vrijstaand als inbouw beschikbaar. Maar combiovens zijn alleen als inbouw oven verkrijgbaar, je kan deze niet los op de aanrecht of koelkast plaatsen. Dus als je een inbouw oven wilt, heb je de keuze. Maar ga je voor een vrijstaande oven, dan wordt het hoe dan ook een combimagnetron.

Winnaar: combimagnetron

Grootte

Als je niet zo veel plek hebt in je keuken, kan je je beter op een combimagnetron oriënteren. Deze zijn namelijk een stuk kleiner en kan je vaak met gemak kwijt op een hoekje van je aanrecht of bovenop je koelkast. Wordt het een inbouw apparaat? Dan zijn combimagnetrons over het algemeen ook een slag kleiner. Ze hebben vaak een maximale inbouwhoogte van 45 cm, terwijl combiovens een inbouwhoogte tussen de 45 en 60 cm hebben.

Winnaar: combimagnetron

Uitgebreide maaltijden

Voor het bereiden van uitgebreide maaltijden zijn combiovens de beter optie. Deze bieden je de ruimte en bereidingskwaliteit waar je naar opzoek bent! Met gemak maak je uitgebreide maaltijden klaar voor je familie en vrienden. Met de verschillende inschuifhoogtes kan je ook verschillende gerechten tegelijkertijd bereiden. Combimagnetrons zijn minder geschikt voor het bereiden van uitgebreide maaltijden. Maaltijden voor één of twee personen gaan met gemak, maar grote, vierkante ovenschalen passen al gauw niet in een combimagnetron. Deze raken de binnenzijkanten van het apparaat, waardoor het kan beschadigen. En dat is natuurlijk zonde!

Winnaar: combioven

Bakresultaat

Omdat de combioven beter is in bakken, zal voor de keukenhelden de combioven een betere keuze zijn. De combioven beschikt namelijk naast de heteluchtfunctie óók over verwarmingselementen boven- en onderin de oven. Deze zorgen ervoor dat je taart, ovenschotels en koekjes gelijkmatig verwarmen en garen. Er zijn zat dingen die je met een combimagnetron kan afbakken, maar voor ingewikkelde baksels is hij minder geschikt. Omdat de combimagnetron alleen over een heteluchtfunctie beschikt, worden jouw baksels hierin niet gelijkmatig gaar of knapperig. Vaak hebben combimagnetrons wel een draaiplateau, wat kan helpen de hitte gelijkmatiger over je gerecht te verspreiden. Ook hebben veel combimagnetrons een grill- of crispfunctie, waardoor je toch een krokant laagje kan creëren.

Winnaar: combioven

Conclusie

We begrijpen dat dit een heleboel informatie is, en dat dat jouw keuze niet per se makkelijker maakt. Beide apparaten, de combioven en de combimagnetron, hebben zo hun voor- en nadelen. Om al het bovenstaande samen te vatten, formuleerden we de onderstaande adviezen.

Ga je voor een vrijstaande oven?

Dan wordt het een combimagnetron. Combiovens zijn namelijk niet beschikbaar vrijstaand.

Zit je vast aan een budget?

Of ben je met je oven niet veel meer van plan dan het afbakken van croissantjes op de zondagmorgen of een diepvriespizza op de vrijdagavond? Ga dan ook voor de combimagnetron. Hiermee ben je een stuk goedkoper uit, houd je meer ruimte over voor andere dingen en heb je nog steeds een heleboel mogelijkheden.

Ben je een echte bakliefhebber?

Nodig je graag mensen uit om mee te eten of heb je een groot gezin? Investeer dan in een combioven. Die geeft de alle kwalitatieve mogelijkheden van een normale oven, maar je kan hem ook gebruiken om iets te ontdooien of op te warmen. Een hele handige aanvulling in de keuken dus!