Verschil oven en combimagnetron

Bij een combimagnetron ligt de focus op de magnetronfuncties. Een combimagnetron beschikt dus over minder ovenfuncties dan een echte oven. Wil je weten hoe een combimagnetron en een oven precies van elkaar verschillen? Lees dan snel verder!
Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een oven beschikt alleen over oven functies.
  • Een combimagnetron is meer gericht op functionaliteiten van een magnetron.
  • Combimagnetronnen zijn goedkoper dan ovens.

Hoe verschillen ovens en combimagnetrons van elkaar

Er zijn oneindig veel ovens verkrijgbaar. En er zijn er geen twee hetzelfde. Als je een nieuwe oven wilt kopen, doe je er goed aan om je te verdiepen in alle verschillende ovens. Je hoopt natuurlijk dat je nieuwe oven wel een poosje mee gaat.

Om jou te helpen de beste keuze voor jou te maken, gaan we wat dieper in op wat combimagnetrons en ovens zijn en hoe ze van elkaar verschillen. Zowel ovens als combimagnetrons zijn een enorme hulp in de keuken! Maar afhankelijk van je behoefte, je keuken en je gezin, kan het ene apparaat nét iets beter bij jou passen dan de ander.

Om de verschillen tussen een combimagnetron en een oven duidelijk te maken, is het goed om eerst te behandelen wat dit precies voor apparaten zijn. Ovens hebben interne warmte-elementen die hoge temperaturen bereiken en zo je eten verwarmen en bereiden. Ovens zijn heel geschikt voor het bereiden van onder andere vlees, vis, groente en aardappelen zonder veel vet te gebruiken. Ook voor taarten, ovenschotels, koekjes en pizza’s zijn ovens heel geschikt.

Magnetrons hebben een andere manier van verhitten, zij doen dit namelijk met microgolven (radiogolven). Microgolven brengen de vochtdeeltjes in je eten in beweging, waardoor ze opwarmen. Magnetrons zijn heel handig voor het ontdooien van eten, het opwarmen van kliekjes of kant-en-klaarmaaltijden, maar ook voor het bereiden van bepaalde gerechten zoals aardappelen en rijst. Combimagnetrons zijn magnetrons met een ovenfunctie. Dus naast het verhitten met behulp van microgolven, beschikken ze een warmte-elementen die jouw gerecht kunnen bakken.

Overzicht verschil combimagnetrons en ovens

Nu je weet wat in grote lijnen de verschillen zijn tussen een combimagnetron en een oven, kunnen we iets dieper ingaan op de details. Zowel de combimagnetron als de oven hebben namelijk voor-en nadelen als je ze met elkaar vergelijkt. Dit gaat over de verschillende functies die ze bieden en de mogelijkheden en tekortkomingen die daarbij komen kijken. Hopelijk kan je na het lezen van de onderstaande verschillen beter bepalen was het beste past bij jou, een combimagnetron of een gewone oven.

Meerdere functies

Dit is voor de meeste mensen een van de grootste voordelen van een combimagnetron. Je haalt zowel een magnetron als een oven in huis, maar ze nemen niet zoveel plek in beslag omdat ze in één apparaat samenkomen. Zowel inbouw als vrijstaand zijn combimagnetrons makkelijk te plaatsen. Er zijn inbouw combimagnetrons verkrijgbaar voor iedere maat nis. Vrijstaande combimagnetrons zijn ook heel makkelijk te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je aanrecht of bovenop je koelkast. Ook ben je waarschijnlijk minder geld kwijt aan een combimagnetron dan aan een oven én een magnetron.

Winnaar: combimagnetron

Bakresultaat

Het klinkt natuurlijk als één groot voordeel om twee apparaten in één te kopen. Maar het heeft ook een keerzijde. Namelijk dat de bakfunctie van combimagnetron vaak niet zo goed werkt als die van een normale oven. Een combimagnetron is namelijk vooropstaand een magnetron. De kwaliteit van de oven is hierdoor vaak iets minder. Er zijn ook vergelijkbare apparaten met betere ovenfuncties, die noemen we combi-ovens. Dit zijn ovens met een magnetronfunctie. Bij combi-ovens is vaak de magnetronfunctie van mindere kwaliteit.

Winnaar: oven

Draaiplateau

Combimagnetrons beschikken tegenwoordig bijna allemaal over een draaiplateau. Dit zorgt ervoor dat je eten roteert als je aan het bereiden of aan het opwarmen bent. Dit gebeurt zowel bij de oven- als de magnetronfunctie. Hierdoor wordt de hitte evenredig over je eten verspreid en wordt het ook gelijkmatiger gaar en warm. Ovens beschikken over het algemeen niet over een draaiplateau, maar hebben bakplaten die je op verschillende hoogtes in de oven kan plaatsen. De bakplaten kunnen niet draaien.

Winnaar: beiden

Inschuifhoogtes

Een groot voordeel van een oven is dat je op verschillende inschuifhoogtes kan bakken. Dit houdt in dat je de bakplaten hoger of lager in de oven kan plaatsen. Bij bepaalde recepten kan dit erg van pas komen omdat je wilt dat de bovenkant of onderkant sneller gaar of knapperig wordt (bijvoorbeeld de korst van een pizza). Wat ook een voordeel is van de verschillende inschuifhoogtes, is dat je meerdere bakplaten tegelijkertijd kan gebruiken. Zo kan je de hitte die de oven genereerd gebruiken om meerdere gerechten tegelijkertijd te bakken. Bij combimagnetrons krijg je vaak verschillende roosters die diverse hoogtes hebben. Daardoor kan je ook in de combimagnetron je eten of verschillende hoogtes kan bakken. Je kan de roosters alleen niet tegelijkertijd gebruiken.

Winnaar: oven

Conclusie

Met al deze informatie, weet je misschien nog niet helemaal waar je voor moet kiezen. Daarom vatten wij al het bovenstaande graag voor je samen in een advies!

Ben je een echt bakliefhebber, met hoge verwachtingen van je oven? Ga dan voor een oven in plaats van een combimagnetron. Deze geeft je de mogelijkheden en kwaliteit die je wilt, zonder compensaties. Als je toch graag een magnetron wilt, kan je wellicht investeren in een aparte magnetron. Deze zijn vaak heel compact en gemakkelijk ergens te plaatsen.

Ben je niet van plan veel te bakken? Dan is een combimagnetron waarschijnlijk een betere keuze voor jou. Hiermee bespaar je veel ruimte, waarschijnlijk ook geld en heb je nog steeds heel veel mogelijkheden. Voor de meeste simpele baksels zijn combimagnetrons meer dan voldoende.