De levensduur van een oven kan enorm variëren. Gemiddeld gezien kan je ervan uitgaan dat een moderne elektrische oven 13 tot 15 jaar meegaat. Voor een gasoven is dat tussen de 10 en 18 jaar en voor een compleet gasfornuis geldt 15 tot 17 jaar. Er zijn veel verschillende aspecten die hierin een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak je hem gebruikt, hoe goed je hem onderhoudt, de kwaliteit van je oven en hoeveel functies hij heeft. Als je oven veel mogelijkheden biedt, zijn er namelijk ook veel onderdelen die kapot kunnen gaan.
Over het algemeen hebben de frequentie van het gebruik en het onderhoud de grootste invloed op de levensduur van je oven. Vaak zijn duurdere ovens gemaakt van betere en duurzamere materialen, maar ook de beste, duurste ovens slijten als je ze dagelijks intensief gebruikt en niet goed of vaak genoeg onderhoudt.
Een oven is over het algemeen geen aankoop die je al te vaak wilt maken. Het liefst haal je er zoveel mogelijk uit! Ovens kunnen meer dan een decennium meegaan, maar daarvoor moet je hem wel goed onderhouden. En laten we eerlijk zijn, het schoonmaken van ovens is niemands favoriete klusje. Maar met de juiste tips wordt het een eitje en kan je de levensduur van je oven met een aantal jaar oprekken.
Je hoeft niet voor de duurste oven te gaan om waar voor je geld te krijgen. Wil je meer weten over de levensduur van een specifieke oven? Neem dan contact op met ons of de verkopende partij voor meer informatie en/of advies. Neem jij het roer in handen om de levensduur van de oven te verlengen? Neem dan een kijkje naar de onderstaande tips. Deze kunnen je mogelijk wel helpen om een paar jaar langer van je oven te genieten.
Hoe vaak je je oven gebruikt, heeft direct invloed op de levensduur van het apparaat. Gebruik je hem meerdere keren per dag? Bijvoorbeeld voor versgebakken broodjes bij je ontbijt en/of lunch, maar ook een ’s avonds je lasagne of pizza te bakken?
Dan gaat je oven waarschijnlijk minder lang mee dan wanneer je hem slechts enkele keren per week gebruikt. Ook de temperatuur waarop je bakt kan invloed hebben. De verwarmingselementen van de oven worden namelijk minder belast bij 120 graden dan bij 240.
mei 13, 2025