Beste oven merken

In dit artikel vergelijken we de top oven merken die momenteel beschikbaar zijn op de markt. We hebben de merken beoordeeld op basis functionaliteiten, prestaties, features en prijzen.
Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • In dit onderzoek hebben we inbouw ovens vergeleken.
  • Samsung, Miele, of Bosch zijn een goede keuze als je op zoek bent naar meer functies.
  • Inventum is de goedkoopste uit de lijst en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Welk merk oven is de beste

Een lekkere pizza, een smeuïge cake, of een goedgevulde ovenschotel vinden we allemaal heerlijk om te eten. Tegenwoordig is een oven natuurlijk onmisbaar in de keuken, je kunt er zoveel lekker eten in bereiden. Daarom is het belangrijk om een kwalitatief goede oven in huis te hebben, maar hoe weet je of je die hebt? In dit artikel gaan we de beste oven merken onder de loep nemen, en hun voornaamste kenmerken samenvatten. Daarnaast zullen we ook gaan kijken hoe ovens getest worden en wat dus punten zijn waar je goed op moet letten voordat je een nieuwe oven aanschaft.

Om te beginnen bestaan er natuurlijk verschillende soorten en maten ovens. De voornaamste onderscheiding word gemaakt tussen vrijstaande ovens en inbouwovens. Om het vergelijken eerlijker te maken, zullen we alleen kijken naar de inbouw oven om zo het beste oven merk te bepalen. Een inbouw oven is ook het mooiste om te hebben, omdat hij dan perfect in je keuken past en het niet eens opvalt dat het een oven is.

Het oog wilt uiteraard ook wat, maar kwaliteit en levensduur is toch ook niet geheel onbelangrijk. In de tabel hieronder hebben we soortgelijke modellen van verschillende merken vergeleken zodat je goed overzichtelijk hebt welke functies ovens tegenwoordig hebben en welke prijsklasse hier tegenover staat.

AEGBoschInventumMieleSamsungSiemens
Prijsklasse€500 – 1000€400 – 1200€200 – 300€700 – 900€400 – 800€600 – 1500
PluspuntenTurboReinigingGoedkoopsteInnovatieGoedkooopStoomfunctie
MinpuntenGeen railsTemperatuurBouwkwaliteitTemperatuurTemperatuurReiniging

Zoals in de tabel af te lezen, bestaat er een groot verschil tussen de diverse merken en hun modellen. Met weinig budget is een Inventum dus de juiste keuze, aangezien deze in prijs-kwaliteit verhouding nog goed scoort en de goedkoopste van deze lijst is. Maar dan mis je wel wat mooie functies, zoals de ovens die zichzelf reinigen, dan is een Samsung, Miele, of Bosch de goede keuze. Dit scheelt uiteindelijk een hoop gedoe met chemische schoonmaakmiddelen om je oven schoon te krijgen. Daarnaast is het ook erg fijn als je op meerdere niveaus gelijkmatig kunt bakken, waardoor bijvoorbeeld niet de ene pizza harder gaat dan de andere.

De Samsung die we bekeken hebben kan zelfs op meerdere niveaus tegelijk bakken met verschillende temperaturen. Een AEG beschikt als een van de weinige over een kernthermometer om bijvoorbeeld je vlees tot perfectie te bakken

Uiteindelijk is het natuurlijk ook maar de vraag of je de extra functies allemaal nodig vind, maar het is toch wel handig om te weten dat het er is bij de beste oven merken. Je weet maar nooit wanneer het je goed uitkomt om bijvoorbeeld een stoomfunctie te gebruiken.

Beste oven merken getest

Het kan ook erg handig zijn om naar reviews en tests te kijken voordat je een oven aanschaft. De Consumentenbond voert onafhankelijk onderzoek uit om te bepalen wat de beste oven merken zijn, en dit doen ze aan de hand van een paar criteria, die we nader eens zullen bekijken. Hierdoor krijg je meer inzicht in wat de oven allemaal goed moet doen om door te test te komen. Ten eerste word natuurlijk de heteluchtfunctie getest, bakt deze bijvoorbeeld cakejes gelijkmatig? Ook word gekeken of het gerecht er goed uitziet (uiterlijk), het oog wilt natuurlijk ook wat. Daarnaast beoordelen ze hoe snel de oven opwarmt vanaf de begintemperatuur. Je wilt natuurlijk ook niet een halfuur wachten voordat je je eten erin kunt doen. Als de oven eenmaal is opgewarmd word ook de stabiliteit van de temperatuur gemeten, blijft deze op dezelfde temperatuur gedurende het bereiden?

Een goede grill is ook onmisbaar bij de beste oven, daarom word de grill ook uitgebreid getest. Hoe bruin bakken mijn broodjes en hebben ze allemaal dezelfde kleur? Daarnaast word er getest met een hele kip, waar na het bakken de temperatuur word gemeten en er word geproefd of deze wel sappig en krokant is.

Kortom, het is erg lastig om het beste oven merk te selecteren omdat er zoveel verschillende goede kenmerken en functies bestaan. Het hangt er vanaf wat je zelf makkelijk en fijn vind werken, we hopen je meer inzicht gegeven te hebben in dit artikel.