Als je graag lekker en gezond kookt, is een stoomoven een absolute aanrader! Maar je koopt natuurlijk niet zomaar een stoomoven, je wilt wel een goede. Hieronder vind je de beste stoomoven die nu op de markt zijn. Op basis van onder andere bereidingskwaliteit, levensduur, merk en stoomtemperatuur maakten we een selectie van de beste stoomoven van 2025.
De AEG BSE792280M SteamPro is een oven die je helpt om eten op een gezonde manier te bereiden. Dankzij de stoomfunctie behouden je gerechten meer smaak en vitaminen. Met de Steamify-functie voegt de oven automatisch de juiste hoeveelheid stoom toe op basis van de ingestelde temperatuur. De instelbare luchtvochtigheid zorgt ervoor dat broodjes krokant worden en lasagne een lekker korstje krijgt.
Deze oven heeft handige functies zoals een kerntemperatuurmeter waarmee je precies ziet wanneer je vlees goed is. Met snel voorverwarmen kan je direct aan de slag en dankzij 25 automatische programma's kiest de oven zelf de juiste instellingen voor jouw gerecht. Je kunt kiezen voor stoom of hetelucht in combinatie met verschillende vochtigheidsniveaus om je eten extra knapperig te maken.
Schoonmaken gaat makkelijk met het hydrolyse reinigingssysteem dat vuil en vet losweekt met stoom. Je hoeft daarna alleen nog maar met een doekje door de oven te gaan. Helaas heeft deze oven geen telescopische rails, waardoor het wat lastiger is om ovenschotels uit de oven te halen.
De ATAG CS6611C combi stoomoven is ideaal voor het bereiden van allerlei gerechten. Met deze oven kun je stomen, grillen, gratineren en bakken. De oven voegt stoom toe tijdens het bakken waardoor je gerechten niet uitdrogen. Hierdoor komen je groenten en broodjes knapperig uit de oven.
Voor het perfect bereiden van vlees en vis heeft de oven een kerntemperatuurmeter. Deze meet de temperatuur binnenin het gerecht zodat je biefstuk of zalm precies goed wordt. Je kunt je favoriete instellingen opslaan zodat je geliefde gerechten altijd hetzelfde bereid worden. De oven heeft een topklasse bereidingskwaliteit met veel mogelijkheden.
Het schoonmaken van de oven is super makkelijk dankzij het Steam Clean programma. De stoom weekt al het vuil los, zodat je alleen nog maar een doekje door de oven hoeft te halen. Een minpunt is dat je de oven niet via een app kunt bedienen. Maar de stoomfunctie is wel erg handig voor het bereiden van vis, vlees en groenten.
De ATAG CS6692C combi stoomoven geeft je de mogelijkheid om te stomen, grillen, gratineren en bakken. Dankzij de tijdgestuurde stoominjecties blijven groenten en broodjes lekker knapperig zonder uit te drogen. De kerntemperatuursmeter zorgt ervoor dat vlees en vis precies goed worden bereid, niet te rauw en niet te doorgebakken.
Deze oven heeft een topklasse bereidingskwaliteit waarmee je veel verschillende gerechten kunt maken. Handig is dat je je favoriete instellingen kunt opslaan, zodat je geliefde maaltijden altijd hetzelfde smaken. De stoomfunctie werkt super goed bij het bereiden van vis, vlees en groenten.
Schoonmaken is geen probleem meer dankzij het Steam Clean programma. De stoom weekt al het vuil los, zodat je alleen nog even met een doekje door de oven hoeft te gaan. Let wel op dat je de oven niet via je smartphone kunt bedienen, maar dat is eigenlijk het enige minpunt.
Simpel gezegd is een stoomoven een oven met een stoomfunctie. Bij deze stoomfunctie wordt water ongezet is stoom, wat het eten verhit. Omdat de oven gebruikmaakt van waterdamp, werkt dit dus niet hetzelfde als een heteluchtoven. Door te koken met stoom, behoud je eten meer vitamines, kleur en smaak.
Ook kun je olie en boter gerust achterwege laten. Hierdoor is koken met een stoomoven dus lekkerder én gezonder. Dit geldt voor groenten, maar ook rijst, pasta, fruit en schaaldieren. Bak je graag taarten, pizza’s en ovenschotels? Dan krijgen die ook een extra knapperig korstje als je de stoomfunctie gebruikt.
Koop je voor het eerste een stoomoven? Dan weet je wellicht nog niet zo goed waar je op moet letten. Voor je de knoop voor een stoomoven doorhakt, hebben wij een advies voor je: kijk naar de onderstaande lijst met dingen waar je op moet letten!
Allereerst moet je letten op de manier van stomen. Er zijn namelijk twee soorten stoomovens: met een gedeeltelijke stoomfunctie en een volwaardige stoomfunctie. Ovens met een gedeeltelijk stoomfunctie (stoombakovens) gebruiken alleen aan het begin van het bakproces stoom. Daarna maakt de oven gebruik van boven- en onderwarmte of hetelucht. Dit is heel geschikt voor het bereiden van bijvoorbeeld deeg, brood en koekjes. Maar wil je ook complete maaltijden zoals vlees, groenten en rijst bereiden met de stoomfunctie? Dan kan je beter kijken naar ovens met een volwaardige stoomfunctie.
Een tweede punt dat van groot belang is, is de bereidingskwaliteit van je stoomoven. Dit bepaalt hoe goed de oven is in het bereiden van jouw eten. Stoomovens hebben een bereidingskwaliteit van midden- of topklasse. Onder welke klasse een oven valt, wordt bepaald door een aantal specificaties, zoals het aantal programma’s, de sensoren, de minimale en maximale temperatuur van de stoomoven en de temperatuurregeling.
De inhoudsmaten van een heteluchtoven verschillen tussen de 20 liter voor een extra kleine oven (mini oven geplaatst op het aanrecht), en 75 liter voor een zeer grote oven waar meerdere gerechtjes tegelijk gegaard kunnen worden.
Zoals eerder aangegeven kan er een groot verschil zijn in prijsklasse van heteluchtovens, afhankelijk van het merk, de functies en de capaciteit. Een oven die je graag kwijt wilt tussen de keukenkastjes (inbouwoven) begint gemiddeld vanaf 250 euro, en gaat voor langere tijd mee. Het is bijvoorbeeld niet nodig om elk jaar een nieuwe oven te kopen, dit is een investering voor een aantal jaren.
Het grote verschil tussen normale ovens (oftewel heteluchtovens) en stoomovens is dat normale ovens gebruikmaken van lucht om je eten te verhitten, terwijl stoomovens je eten verwarmen met waterdamp.
Over het algemeen zijn stoomovens net iets duurder, maar je krijgt er dan ook wat voor terug! Lees verder om achter de voordelen van een stoomoven te komen.
Koken met een stoomoven is net even anders dan koken met een normale heteluchtoven. Vaak, als je het eenmaal hebt geprobeerd, ga je niet meer terug. Een stoomoven biedt namelijk, naast de normale bakfuncties, meer mogelijkheden en voordelen. We zette ze voor je op een rijtje:
Daarnaast zijn er natuurlijk wel een paar kleine nadelen waar je rekening mee moet houden voor je een stoomoven koopt. Zo zijn stoomovens bijvoorbeeld vaak iets duurder dan reguliere ovens. Ook zal je eraan moeten wennen om het water van de stoomoven regelmatig te vervangen. Als je dit niet doet, kan dit namelijk ten koste gaan van de levensduur van het apparaat. Desalniettemin garanderen wij dat je enorm veel plezier zal hebben van een stoomoven! De nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
<h2