Vind de beste vrijstaande oven

Prijsvergelijking en prijsinformatie van de beste vrijstaande ovens van 2021.

hero beste oven mobiel

Wat is een vrijstaande oven

Wij helpen je bij het vinden van de beste vrijstaande oven van 2021

Een vrijstaande oven is een oven die je vrijstaand en flexibel neer kan zetten. Ideaal als je geen plek hebt in je keuken voor een inbouwoven, maar ook om op kantoor, de camping of in de studentenkamer te plaatsen. Vrijstaande ovens, klein en fijn in vergelijking met de inbouwoven, zijn perfect voor het afbakken van pizza’s en broodjes. Maar ovenschotels, taarten en vlees gaan ook hartstikke goed.

Vrijstaande ovens zijn flexibel te plaatsen en perfect om mee te bakken, grillen en braden. Wil jij een vrijstaande oven kopen? Op basis van reviews, prijs-kwaliteitverhouding, ovenfunctie en meer maakten wij een lijst met de beste vrijstaande ovens van 2021!

De beste vrijstaande oven van 2021

Ben jij op zoek naar een nieuwe vrijstaande oven? Dat is nog best een klus. Er zijn namelijk veel verschillende vrijstaande ovens en ondanks dat ze allemaal erg op elkaar lijken, zijn er geen twee hetzelfde. Op basis van criteria zoals bereidingskwaliteit, het aantal functies, de prijs en het merk hebben we een selectie gemaakt van de beste ovens die nu op de markt zijn. In de lijst hieronder vind je de beste vrijstaande ovens van 2021!
vrijstaande oven

Vrijstaande oven kopen: waar let je op

Weet je al zeker dat je een vrijstaande oven gaat kopen? Super! We geven je graag nog een paar tips mee zodat jij weet waar je op moet letten bij het kopen van een vrijstaande oven.

Plaatsing

Denk van tevoren goed na over waar je je vrijstaande oven wilt plaatsen. Dit heeft namelijk ook invloed op de grootte van je vrijstaande oven. Veel mensen plaatsen hun vrijstaande oven op hun aanrecht of bovenop hun koelkast. Houd er rekening mee dat vrijstaande ovens vaak een paar centimeter vrije ruimte nodig hebben om zich heen. Vrijstaande oven worden warm, dus doe je er goed aan om wat ruimte vrij te houden naast, boven en achter de oven. Hoeveel ruimte je oven precies nodig heeft? Daar lees je meer over in de gebruiksaanwijzing van jouw specifieke oven.

Bereidingskwaliteit

De bereidingskwaliteit van een oven zegt iets over de kwaliteit en precisie tijdens het bereiden. De bereidingskwaliteit van ovens worden onderverdeelt in 3 categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Binnen welke klasse een oven valt, wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria: aantal automatische programma's, type ovenfuncties, stoomfunctie, sensoren, minimale en maximale temperatuur, snel voorverwarmen, type hetelucht en de temperatuurregeling. Om te vallen onder de topklasse, moet een oven voldoen aan minimaal 70% en voor middenklasse aan minimaal 50%. Alle vrijstaande ovens beschikken over minder dan 50% van deze eisen, en vallen daarom onder basiskwaliteit.

Functies

De primaire functie van een vrijstaande oven is hetelucht. Hierbij blazen ventilatoren hete lucht, geproduceerd door de warmte-elementen boven- en onderin de oven, gelijkmatig door de ruimte heen. Dit zorgt ervoor dat je oven overal even heet wordt en dat jouw gerechten gelijkmatig garen. Vrijstaande ovens beschikken, op enkele uitzonderingen na, ook over de functie boven- en onderwarmte. Hiermee wordt de ventilator niet gebruikt, en worden je gerechten gebakken enkel met behulp van de warmte-elementen boven- en onderin de oven. Voor het bakken van taarten en ovenschotels is dit ideaal. Vaak kan je boven- en onderwarmte ook apart van elkaar gebruiken, wat voor sommige gerechten heel goed van pas komt. Daarnaast beschikken veel vrijstaande ovens ook over een grillfunctie. Hiermee geef je je gerechten en ingrediënten een lekker knapperig korstje!

Inhoud

De inhoud van ovens wordt aangegeven in liters. Vrijstaande ovens komen in de maten normaal (50 – 70 liter), klein (25 – 50 liter), en extra klein (minder dan 25 liter). Afhankelijk van de grootte van je huishouden, het soorten gerechten dat je maakt en de grootte van je keuken, kan jij het beste inschatten hoe groot jouw oven moet zijn. Ter indicatie: als je je vrijstaande oven gebruikt om wat broodjes af te bakken, heb je waarschijnlijk voldoende aan een inhoud van 20 liter. Maar wil je er ook graag een kalkoen in klaarmaken? Kies dan voor een vrijstaande oven met een inhoud van minimaal 60 liter.

Kosten

De prijs van een goede vrijstaande oven ligt ergens tussen de 100 en 200 euro, een stuk voordeliger dan de gemiddelde inbouwoven. Een hogere prijs kan een indicatie zijn voor betere kwaliteit, maar dat gaat niet altijd op. Ook goedkope vrijstaande ovens kunnen jaren meegaan.

Temperatuur

De gemiddelde maximale oventemperatuur van ligt rond de 250 graden. Bij vrijstaande ovens ligt dat gemiddelde iets lager, rond de 220/230 graden. Met een hoop gerechten kom je hiermee prima uit de voeten, maar ben je een iets avontuurlijkere bakker? Dan kan je misschien toch beter een inbouwoven overwegen.

Voordelen vrijstaande oven

Veel mensen gaan tegenwoordig voor een inbouwoven, en dat is begrijpelijk want deze vormen een geheel met de rest van je keuken. Maar voor sommige mensen is een vrijstaande oven een betere optie. Hoe en waarom? Dat lees je puntsgewijs in de onderstaande voordelen van een vrijstaande oven.

  1. Geen nis. Het is waar dat inbouwovens over het algemeen een stuk mooier staan. Maar een nadeel daaraan is dat je een nis nodig hebt om hem in te plaatsen. Niet iedere keuken heeft zo’n nis, en als je er een hebt, is de plaatsing of grootte ervan misschien niet naar je wens. Bij een vrijstaande oven hoef je je hier geen zorgen om te maken. Er is geen grote verbouwing nodig om een vrijstaande oven in je keuken te plaatsen. Je kan ze namelijk gemakkelijk kwijt op je aanrecht of bovenop je koelkast.
  2. Grootte. Vrijstaande ovens zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, voor elk wat wils! Als je wat minder plek hebt, of simpelweg een kleine keuken hebt, zijn er zogenaamde ‘mini ovens’. Deze hebben een inhoud van 25 liter zijn ideaal voor het afbakken van bijvoorbeeld broodjes en pizza’s. Wil je ook graag taarten afbakken? Kies dan voor een grotere vrijstaand oven. Deze kan je nog steeds met gemak kwijt en geeft je iets meer mogelijkheden qua gerechten.
  3. Makkelijk te verplaatsen. Heb je je vrijstaande oven even niet nodig? Dan berg je hem gemakkelijk op in een voorraadkast of berging, wanneer hij volledig is afgekoeld natuurlijk. En ga je verhuizen? Dan verhuist je vrijstaande oven zo met je mee!
  4. Veelzijdig. Vrijstaande ovens beschikken vaak over verschillende bereidingssystemen. Ze hebben verschillende functies, die allen voor een andere manier van bereiden ingezet kan worden. Vrijstaande ovens hebben een heteluchtfunctie, waarmee je gemakkelijk en snel meerdere gerechten of ingrediënten tegelijkertijd af kunt bakken. Ook kunnen vrijstaande ovens bakken met boven- en onderwarmte, wat ideaal is voor het bakken van taarten, ovenschotels en pizza’s. Wil je een knapperige korst? Kies dan voor de grillfunctie.

Hoe werkt een vrijstaande oven

Vrijstaande ovens zijn heteluchtovens. Dat betekent dat ze gebruikmaken van warmte-elementen boven- en onderin de oven, en een ventilator om de hete lucht gelijkmatig over de ruimte te verdelen. Dit zorgt ervoor dat de oven van binnen overal even warm wordt en je gerechten gelijkmatig garen en knapperig worden.

Je kan een vrijstaande oven ook gebruiken als conventionele oven, ook wel elektrische oven genoemd. Hierbij laat je de ventilator uit, en gebruik je alleen de warmte-elementen boven- en onderin de oven. Deze functie wordt ook wel boven-en onderwarmte genoemd en is perfect voor het maken van ingewikkeldere baksels zoals taarten en ovenschotels.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een oven

De vuistregel is eenvoudig: hoe groter je oven, hoe meer deze verbruikt. Zo gebruikt een mini oven uiteraard minder energie dan een grote heteluchtoven. Maar dat ligt er ook maar net aan hoe intensief je het apparaat gebruikt. Over het

Lees meer

Wanneer moet je je oven vervangen

Een nieuwe oven aanschaffen kan best wel prijzig zijn! Maar het goede nieuws is dat je ‘m niet snel hoeft te vervangen. Ovens hebben over het algemeen een lange levensduur. Als we kijken naar moderne elektrische ovens gaan deze gemiddeld

Lees meer

Welke oven past in een IKEA keuken

Het kan heel goed zijn dat jij een IKEA keuken hebt. Voorheen kon je kiezen uit twee keukensystemen van de Zweedse gigant, namelijk de METOD of de FAKTUM. Daar is verandering in gebracht, je kunt vanaf heden alleen nog maar

Lees meer

Welk formaat oven moet ik kopen

Het formaat oven moet passen bij de inrichting van je huis. Heb je maar weinig ruimte in de keuken, of gebruik je niet vaak een oven, dan zal een mini oven prima zijn voor jou. Maar ben je een ambitieuze

Lees meer

Waarom moet je een oven voorverwarmen

In de meeste gevallen is het nodig om een oven voor te verwarmen zodat je perfecte controle hebt over de temperatuur van de oven. Vooral als je gaat bakken, wat echt precisie-werk is, is dit nodig. Het kan namelijk zijn

Lees meer

Welk soort oven moet ik kopen

Een oven is niet meer weg te denken uit de keuken, bijna elk huishouden heeft er wel eentje. En juist omdat een oven zo’n essentieel onderdeel is zijn er veel verschillende types verkrijgbaar. Graag helpen we je een handje bij jouw keuze. Lees hieronder over de vier meest voorkomende ovens en vind de meeste geschikte oven voor jouw keuken.

Lees meer

Het assortiment vrijstaande ovens

Whirlpool MCP 347 BL

Whirlpool MCP 347 BL

199,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill) | Inhoud: 25 liter (gemiddeld) | Vermogen: 800 watt (laag)
Samsung MC28M6035KK/EN

Samsung MC28M6035KK/EN

249,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill & stoom) | Inhoud: 28 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (laag)
ETNA CMV334RVS

ETNA CMV334RVS

159,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill) | Inhoud: 34 liter (gemiddeld) | Vermogen: 1000 watt (gemiddeld)
Inventum MN3018C

Inventum MN3018C

179,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 30 liter (gemiddeld) | Vermogen: 1000 watt
Samsung MC35R8088CC/EN

Samsung MC35R8088CC/EN

499,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill) | Inhoud: 35 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Panasonic NN-CS88LBEPG

Panasonic NN-CS88LBEPG

749,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill & stoom) | Inhoud: 31 liter (gemiddeld) | Vermogen: 1000 watt (hoog)
ETNA CMV328ZT

ETNA CMV328ZT

169,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill) | Inhoud: 28 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Sharp R92STW

Sharp R92STW

179,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill) | Inhoud: 28 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Samsung MC455TERCBB/EN

Samsung MC455TERCBB/EN

279,00
Combimagnetron vrijstaand (+grill) | Inhoud: 40 liter (groot) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Samsung MC28H5013AK/EN

Samsung MC28H5013AK/EN

159,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 28 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Inventum MN308C

Inventum MN308C

139,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 30 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Whirlpool MCP 349/1 BL

Whirlpool MCP 349/1 BL

229,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill & stoom) | Inhoud: 25 liter (gemiddeld) | Vermogen: 800 watt (laag)
LG MA3884VC

LG MA3884VC

449,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill & stoom) | Inhoud: 38 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
LG MJ3965BIB

LG MJ3965BIB

225,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 39 liter (gemiddeld) | Vermogen: 1100 watt (zeer hoog)
LG MJ3965ACS

LG MJ3965ACS

289,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill & stoom) | Inhoud: 39 liter (gemiddeld) | Vermogen: 1100 watt (zeer hoog)
Sharp R860S

Sharp R860S

165,00
Vrijstaande combimagnetron | 25 liter inhoud | 900 watt vermogen | Magnetron, oven en grill | Ontdooifunctie
Samsung MC32K7055CK/EN

Samsung MC32K7055CK/EN

249,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 32 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Whirlpool MWO 730 SL

Whirlpool MWO 730 SL

199,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 30 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
ETNA ECM153WIT

ETNA ECM153WIT

119,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 25 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Panasonic NN-DF385MEPG

Panasonic NN-DF385MEPG

249,00
Vrijstaande combimagnetron | 23 liter inhoud | 1000 watt vermogen | Magnetron, oven en grill | Ontdooifunctie
Inventum MN325CS

Inventum MN325CS

179,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 32 liter (gemiddeld) | Vermogen: 1000 watt (hoog)
Samsung MC28H5015AK

Samsung MC28H5015AK

169,00
Met oven- en grillfunctie | Inhoud: 28 liter | Vermogen: 900 watt | 35 kookprogramma's | Keramische binnenwand
Samsung MC28H5015AW Wit

Samsung MC28H5015AW Wit

159,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 28 liter (gemiddeld) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Sharp R-961 INW

Sharp R-961 INW

329,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 40 liter (groot) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Sharp R-971 INW

Sharp R-971 INW

429,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 40 liter (groot) | Vermogen: 1050 watt (hoog)
Sharp R-971 STW

Sharp R-971 STW

429,00
Vrijstaande combimagnetron | 40 liter inhoud | 1050 watt vermogen | Magnetron, oven en grill | Ontdooifunctie
Sharp R-931 BKW

Sharp R-931 BKW

349,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 40 liter (groot) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Sharp R-931 INW

Sharp R-931 INW

349,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 40 liter (groot) | Vermogen: 900 watt (gemiddeld)
Sharp R-941 WW

Sharp R-941 WW

399,00
Combimagnetron vrijstaand (+ grill) | Inhoud: 40 liter (groot) | Vermogen: 1050 watt (hoog)