Verschil heteluchtoven en convectieoven

Er is geen verschil tussen een heteluchtoven en een convectieoven. Convectiewarmte is een term die vaak gebruikt wordt als alternatieve benaming voor hetelucht.
Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een heteluchtoven bereidt gerechten middels gelijkmatige verwarming met warme lucht.
  • Een heteluchtoven en convectie oven zijn hetzelfde.
  • Convectiewarmte is simpel gezegd een ander woord voor hetelucht.

Verschillen heteluchtovens en convectieovens

Er zijn ongelofelijk veel soorten ovens. Gasovens, conventionele ovens, heteluchtovens, stoomovens, combiovens, convectieovens… Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe verschillen al deze ovens van elkaar en wat past het beste bij jou? Daar geven we je graag meer duidelijkheid in!

Een heteluchtoven is een oven die gebruik maakt van een ventilator om zo de warmte gelijkmatig over de ruimte te verspreiden. Hierdoor is het overal in de oven ongeveer even heet en is er geen sprake van zogenaamde ‘hotspots’. Je eten wordt gelijkmatig gegaard en knapperig.

Om wat verwarring de wereld uit te helpen: er is geen verschil tussen een heteluchtoven en een convectieoven.

Convectiewarmte is simpel gezegd een ander woord voor hetelucht. Hetelucht- en convectieovens verhitten heel snel, zowel bij het voorverwarmen als tijdens de bereiding. Daarnaast zijn ze heel goed in het bereiden van vlees en vis, maar kan je er ook heel goed taarten en koekjes mee bakken.

Voordelen van een heteluchtoven

Wij zijn een groot fan van de heteluchtoven! Dit zijn heel veelzijdige apparaten die je bij een breed scala een recepten goed kan inzetten. Waarom wij zo gek zijn op de hetelucht/convectieoven? Dan leggen we graag uit een de hand van een aantal punten.

Veelzijdigheid

De grote tegenhanger van de heteluchtoven is de elektrische oven, ook wel een conventionele oven of oven met boven- en onderwarmte genoemd. Het voordeel van de elektrische oven is dat er specifiek gevraagd kan worden om boven- en/of onderwarmte in een recept. Veel heteluchtovens bieden deze mogelijkheid ook. Er is een optie om een heteluchtoven te gebruiken zónder de ventilatoren en alleen met de warmte-elementen boven- en onderin de oven. Dan werkt hij in principe gewoon een elektrische oven.

Snelheid

In vergelijking met een elektrische oven, zijn heteluchtovens of convectieovens een stuk sneller. Bij het voorverwarmen hebben ze veel minder tijd nodig, maar tijdens het bakproces ook. Omdat de temperatuur zo vloeiend oploopt, wordt jouw eten gelijkmatig gegaard en knapperig. Houd er wel rekening mee dat in veel recepten uitgegaan wordt van een elektrische oven. Als je iets afbakt in de heteluchtoven, kan het je gerecht daarom een stuk sneller klaar zijn dan in het recept staat. Soms wel 25% sneller! Je kan een losse oventhermometer bij de hand houden om wat meer zich te hebben op de temperatuur van je oven en je gerecht.

Meerdere bakhoogtes

Omdat de warmte in een heteluchtoven zo goed verdeeld wordt, maakt het minder uit hoe hoog in de oven je je bakplaat plaats. Bepaalde recepten vragen specifiek om iets ‘in het midden in de oven’ af te bakken. Daar hoef je bij een heteluchtoven niet zo nauw naar te luisteren. Het grote voordeel hiervan is dat je in een heteluchtoven ook meerdere gerechten tegelijkertijd kan afbakken, je plaatst ze gemakkelijk boven elkaar op de verschillende inschuifhoogtes in je oven. Soms vragen recepten ook om iets boven- of onderin de oven af te bakken. De bedoeling daarvan is dat de onderkant of bovenkant van het baksel sneller gaart. Als een recept hierom vraagt, kan je het beste de boven- en/of onderwarmte functie van je oven gebruiken. Heteluchtovens beschikken hier ook over.

Conclusie

Als je opzoek ben naar een nieuwe oven, raden wij het absoluut aan om een heteluchtoven of convectieoven te overwegen. Mocht je nog vragen hebben of ergens over twijfelen, neem gerust contact op met ons of je leverancier! We helpen je graag je twijfels weg te nemen.