Verschil elektrische oven en heteluchtoven

Bij een heteluchtoven blaast een ventilator warme lucht in de oven. Bij een elektrische oven worden onderdelen onder- en bovenin de oven verwarmt. Wil je meer weten over de verschillen om te weten te komen welke beter bij jou past? Lees dan verder!
Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een heteluchtoven verwarmt eten gelijkmatig met warme lucht.
  • Bij een elektrische oven wordt eten verwarmt door een warmtebron boven- en onderin de oven.
  • Een heteluchtoven kan ook alleen warmte van boven- en onderin genereren.

Hoe verschillen heteluchtovens en elektrische ovens

De oven, zonder is de keuken tegenwoordig niet meer compleet. Als je al een oven hebt, is de kans groot dat je een heteluchtoven of elektrische oven hebt. Maar ook als je nog geen oven hebt, is het goed om te weten wat deze twee ovens van elkaar onderscheidt.

Waarom is het belangrijk om het verschil te weten? Omdat je in gebruik toch anders met beide ovens om moet gaan. Hetzelfde gerecht, op dezelfde manier bereidt, kan namelijk een heel andere uitkomst hebben in een heteluchtoven dan in een elektrische oven. Waar het verschil precies in zit en waar je op moet letten, dat lees je hieronder.

Allereerst is het goed om te weten dat de elektrische oven een aantal bijnamen heeft. Er wordt ook wel naar verwezen als conventionele oven, gewone oven of een oven met boven- en onderwarmte. In principe is het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven dat de heteluchtoven beschikt over een ventilator die de warme lucht gelijkmatig over de ruimte verspreidt. Je herkent de heteluchtoven dan ook aan het icoontje, dit is een vierkantje met een ventilator erin.

Een heteluchtoven geeft je de mogelijkheid om de ventilator aan te zetten, maar dit hoeft niet per se. Je kan je heteluchtoven ook gebruiken als elektrische oven. Dan komt de hitte alleen van de verwarmingselementen boven- en onderin de oven, wat voor bepaalde recepten erg van pas kan komen. Anderson kan echter niet. Een elektrische oven heeft geen hetelucht-functie.

Overzicht verschil heteluchtovens en elektrische ovens

Nu je weet wat het grote verschil is tussen een heteluchtoven en een elektrische oven, is het tijd om te kijken naar de details. Wat betekent dit verschil voor jou? Hoe ga je ermee om? En als je een nieuwe oven wilt kopen – wat past het beste bij jou? Lees de onderstaande punten om hier meer inzicht in te krijgen!

Meerdere functies

We verklapten het eerder al. Je kan de ventilatoren in je heteluchtoven uitzetten, en dan heb je in principe een elektrische oven. Per recept kan je kijken welke functie je het beste kan gebruiken. Soms zal het van pas komen om de warmte regelmatig over de oven verspreid te hebben en voor andere recepten is boven en/of onderwarmte beter. Met een heteluchtoven heb je de keuze.

Winnaar: heteluchtoven

Snelheid van opwarmen

Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn. In recepten en op verpakkingen wordt namelijk vaak de baktijd voor een elektrische oven aangegeven. Houd er daarom rekening mee dat je baksel in een heteluchtoven sneller klaar is (soms wel 25% sneller!). Voor de zekerheid kan je een losse oventhermometer bij de hand houden om het bakproces in de gaten te houden.

Winnaar: heteluchtoven

Inschuifhoogtes

Bij een heteluchtoven maakt het niet zoveel uit of je de bakplaat in het midden van de oven zet of niet. Je kan ook meerdere bakplaten tegelijkertijd in de oven plaatsen, zodat je in één keer verschillende gerechten kan bereiden. Bij een elektrische oven maakt het wel uit waar in de oven je de bakplaat of ovenrek plaatst. De hitte komt hierbij namelijk van boven en/of onder en wordt niet gelijkmatig verspreid. Er is sprake van ‘hotspots’. Vaak staat in recepten aangegeven waar in de oven je je gerecht moet afbakken. Over het algemeen kan je ervan uit gaan dat je je gerecht in het midden van de oven moet plaatsen, maar soms wordt er specifiek genoemd dat je de bakplaat hoger of lager in de oven zet. Voor het bakken van taarten en koekjes kan dit een groot voordeel zijn!

Winnaar: heteluchtoven

Prijs

Het verschil in prijs is bij een heteluchtoven en een elektrische oven best fors. Een elektrische oven is meestal een stuk goedkoper dan een heteluchtoven. De duurste en grootste variant van een elektrische oven komt net in de buurt van de prijs van een goedkope heteluchtoven. Als je dus wilt kiezen voor het goedkoopste alternatief, kies dan voor een elektrische oven.

Winnaar: elektrische oven

Conclusie

Omdat een heteluchtoven ook beschikt over de functies van een elektrische oven (boven- en onderwarmte) is dit de oven die de meeste mogelijkheden biedt. Ook zijn heteluchtovens sneller in (voor)verwarmen, waarmee jij weer tijd bespaart. Daarom raden wij aan om te gaan voor een heteluchtoven, als je een nieuwe oven koopt en nog twijfelt tussen de twee.

Ben je toch nog niet verkocht van de heteluchtoven of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met ons of je leverancier.