Verschil airfryer oven

Een airfryer en een oven werken beide op basis van hete lucht. Het verschil is dat eten in een airfryer een stuk knapperiger wordt dan in een oven. Daarnaast is een airfryer gemiddeld binnen 2/3 minuten op temperatuur, bij een oven duurt dit al snel 10 minuten.
Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

    Hoe verschillen airfryers en ovens van elkaar

    Airfryers zijn al een poosje een erg populaire aanvulling in vele huishoudens. Snel en gemakkelijk ‘frituur’ je met behulp van hete lucht je frietjes, snacks en kippenpoten lekker krokant, zonder al te veel vet. Maar wat is nou precies het verschil tussen een airfryer en een heteluchtoven?

    Zowel ovens als airfryers gebruiken hete lucht voor het bereiden van onze maaltijden en snacks. Toch zijn ze niet hetzelfde. Sommige gerechten kunnen zowel in ovens als airfryers bereid worden, maar dat is niet altijd het geval. In dit artikel gaan we met je na waardoor dat komt, welke recepten je wel/niet in een airfryer kan maken en hoe je kan inschatten wat jij in je keuken nodig hebt. Een oven, een airfryer of toch gewoon allebei.

    Als je denkt dat je je oven kan vervangen met een airfryer (of andersom), doe je er goed aan om dit artikel te lezen. Een airfryer biedt namelijk een hoop voordelen die je bij een oven niet hebt (en vice versa), maar vervult niet dezelfde rol in jouw keuken. Het grootste verschil zit in het bakresultaat.

    Airfryers zijn ontworpen om ingrediënten zo knapperig mogelijk te maken. Het vocht en vet dat tijdens het bakken van deze ingrediënten vrijkomt, wordt direct afgevoerd naar de bodem van de airfryer. In ovens daarentegen, blijft dat vocht en vet in dezelfde ruimte als hetgeen dat je afbakt. Hierdoor worden je frietjes niet zo knapperig en blijven je kroketten aan de slappe kant.

    Overzicht verschil airfryer en oven

    Uit het bovenstaande zou je bijna concluderen dat een airfryer de betere keuze is, maar dit is niet voor iedereen het geval. Uiteraard zijn er meer verschillen tussen een oven en een airfryer, beide met zowel voor- als nadelen. Welke dat zijn, vind je hieronder.

    Formaat

    Je hebt zowel vrijstaande ovens als inbouwovens. Het grote voordeel van inbouwovens is dat ze een geheel vormen met de rest van je keuken. Ze zijn groot, maar je plant van tevoren goed waar je hem wilt plaatsen waardoor ze niet in de weg zullen staan. Vrijstaande ovens en airfryers (die altijd vrijstaand zijn) zijn wat flexibeler. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat ze in de weg staan, maar als je maar een klein keukentje hebt, is het juist een uitkomst. Over het algemeen neemt een vrijstaande oven wel meer plek in beslag dan een airfryer. Je bergt een airfryer gemakkelijk op als je hem even niet gebruikt. Bij een vrijstaande oven doe je dat minder snel.

    Winnaar: beiden

    Inhoud

    Airfryers komen in verschillende maten. Sommigen hebben een laadvermogen van 750 gram, maar dit kan ook oplopen tot 2 kilo. Dan spreken we van een XXL airfryer. Dit haalt het echter niet bij de inhoud van de meeste heteluchtovens. Voor het afbakken van grote hoeveelheden of langwerpige producten zoals stokbrood, is de oven daarom een beter keuze. Als je een groot gezin hebt raden we het zeker aan om een oven in huis te halen.

    Winnaar: beiden

    Gezonder

    Door je snacks en friet met een airfryer te breiden, krijg je een gezonder resultaat dan met een oven. Dit komt omdat je hier bijna geen vet bij nodig hebt en al het onnodige vet (ook uit de ingrediënten zelf) wordt afgevoerd naar de onderkant van de airfryer. Als je iets bereidt in een oven, bijvoorbeeld kippenpoten, blijven ze in hun eigen vet liggen. De kippenpoten worden hier minder knapperig van, maar zijn daardoor ook ongezonder.

    Winnaar: airfryer

    Voorverwarmen

    Als je kijkt naar snelheid, is de airfryer weer de winnaar. Airfryers hebben gemiddeld maar 2 minuten nodig om een temperatuur van 180 graden te bereiken. Heteluchtovens doen hier ongeveer 5 tot 10 minuten over. Hierdoor bak je snel en gemakkelijk een broodje af, of een stuk vis of vlees gaar.

    Winnaar: airfryer

    Bereidingen

    In een airfryer kan je in principe alles maken wat je normaliter in een oven zou bereiden. Ze zijn perfect voor het bereiden van friet en snacks. Maar groentes, vis en vlees gaan ook met gemak. Taarten, ovenschotels en afbakbrood kunnen in de airfryer, zolang ze klein genoeg zijn. Je kunt allemaal accessoires kopen voor je airfryer die het apparaat nog meer mogelijkheden biedt, zoals een ovenschotel, vlamverdeler en grillmatje. Wel kun je in de oven letterlijk alles bereiden, dit is niet mogelijk bij een airfryer.

    Winnaar: oven

    Prijs

    Het verschil in prijs is bij een oven en een airfryer best fors. Een airfyer is meestal een stuk goedkoper dan een standaard oven. De duurste en grootste variant van een airfryer komt net in de buurt van de prijs van een goedkope vrijstaande oven. Als je dus wilt kiezen voor het goedkoopste alternatief, kies dan voor een airfryer.

    Winnaar: airfryer

    Conclusie

    Wij zijn van mening dat een airfryer een waardevolle aanvulling is op iedere keuken, maar de oven niet vervangt. Beide apparaten bieden hun eigen voor- en nadelen. Als je echt maar één van deze apparaten wilt aanschaffen, zal je een inschatting moeten maken van de soort gerechten die je wilt maken en in welke hoeveelheden.

    Is je huishouden niet zo groot en wil je snel ingrediënten afbakken met een gezonde twist? Dan is de airfryer een goede keuze voor jou. Hiermee maak je in een handomdraai knapperige frietjes en een lekker stuk vlees. Op de vrijdagavond bak je er lekkere bitterballen mee voor je vrienden en op de zaterdagochtend is je afbak-croissantje in minuten klaar.

    Steek je graag iets meer werk in jouw maaltijden en recepten? Houd je van ovenschotels, taarten en andere ingewikkelde baksels? Of heb je gewoon iets meer ruimte nodig omdat je graag grote hoeveelheden in één keer afbakt? Dan raden we je aan om je te oriënteren op een heteluchtoven. Dit apparaat neemt iets meer plek in beslag, maar je krijgt er ook een hoop voor terug.

    Heb je toch nog vragen over de verschillen, mogelijkheden of wat bij jou past? Neem contact op met ons of je leverancier voor meer informatie of advies!