Verschil gewone oven en heteluchtoven

Een heteluchtoven verdeelt de warmte gelijkmatig door middel van een ventilator. Een conventionele oven daarentegen, gebruikt verwarmingselementen boven- en onderin de oven waardoor de temperatuur plaatselijk beter te regelen is. Benieuwd welke oven beter bij jou past? Lees dan verder!
Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een heteluchtoven verwarmt eten gelijkmatig met warme lucht.
  • Bij een gewone oven wordt eten verwarmt door een warmtebron boven- en onderin de oven.
  • Een heteluchtoven kan ook alleen warmte van boven- en onderin genereren.

Hoe verschillen heteluchtovens en gewone ovens

Bij ovens wordt vooral het onderscheid gemaakt tussen heteluchtovens en gewone (conventionele) ovens. Vanzelfsprekend zijn er veel meer soorten ovens, zoals gasovens en andere ovens met een breed scala aan functies en mogelijkheden. Maar wanneer het op écht bakken aankomt, zijn heteluchtovens en conventionele ovens de grootste spelers. Maar waar zit het verschil nou precies in? Beide soorten ovens hebben hun voordelen en specialiteiten, lees snel verder om te leren waar het verschil precies in zit.

Het grote verschil zit in de manier van verhitten. Bij een heteluchtoven blaast een ventilator de hete lucht door de oven heen, waardoor de temperatuur overal in de oven gelijk is. Een gewone, conventionele oven gebruikt boven- en onderwarmte. De hitte komt van verwarmingselementen boven- en onderin de oven. Dit maakt de conventionele oven beter in het plaatselijk regelen van de temperatuur.

Ondanks dat beide ovens dezelfde temperatuur bereiken, kan een recept bereidt in een heteluchtoven, een heel ander resultaat geven in een conventionele oven. Dit komt omdat boven- en onderwarmte een hele andere manier van verhitten is dan met hetelucht. Op welke manier jouw oven verhit, kan je vaak zien aan de iconen. Een vierkantje met een ventilator erin, staat voor hetelucht. Een vierkantje met boven- en onderin een horizontale streep, staat voor boven- en onderwarmte. Staat er alleen een horizontale streep boven- of onderin het vierkant? Dan verwarmt hij met alleen boven- of onderwarmte.

Overzicht verschil heteluchtovens en gewone ovens

Heteluchtovens en conventionele ovens hebben allebei hun voordelen en specialiteiten. Afhankelijk van de soort maaltijden en gerechten die je wilt maken, kan je een voorkeur hebben voor een van deze ovens. Om jou meer inzicht te geven in welke soort oven het beste bij jou past, vind je hieronder een overzicht met de verschillen tussen hetelucht- en conventionele ovens.

Voordelen heteluchtovens

De hetelucht stand van je oven komt heel goed van pas als je meerdere bakplaten tegelijkertijd wilt verwarmen of een gerecht in het midden van de oven wilt plaatsen. De ventilator in de heteluchtoven zorgt ervoor dat de gehele oven even heet wordt, waardoor je gemakkelijk meerdere gerechten tegelijkertijd af kunt bakken – ideaal voor grotere huishoudens en de échte helden in de keuken. Het gebruik van hetelucht is perfect voor het (af)bakken van bijvoorbeeld broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches.

Voordelen conventionele ovens

Conventionele ovens genereren boven- en onderwarmte. Dit is de meeste traditionele manier van bakken en komt nog steeds het meest voor. De verwarmingselementen boven- en onderin de oven worden heet en verspreiden de warmte langzaam door de ruimte. Hoe dichter je je gerecht bij een verwarmingselement zet, hoe sneller ze verwarmen. Voor een gelijkmatige verdeling van de warmte zet je je gerecht in het midden van de oven. Afhankelijk van het recept, kunnen beide opties goed van pas komen. Vaak worden de verwarmingselementen tegelijkertijd gebruikt, maar je kunt de ook los van elkaar gebruiken, wat weer meer mogelijkheden geeft bij het bakken.