Oven-magnetron.nl

Heteluchtoven

Het belangrijkste onderscheid tussen een heteluchtoven en een conventionele oven is de manier waarop de warmte wordt verspreid. Bij heteluchtovens wordt de hete lucht verspreid door een ventilator, waardoor voedsel sneller en gelijkmatiger opwarmt. Bij conventionele ovens komt de warme lucht van onderen. Bekijk de beste heteluchtovens van 2024 hieronder!

Beste heteluchtoven van 2024

1

Samsung MC28H5015AK

2

Samsung MC28H5015AW Wit

3

Sharp R-971 INW

4

Sharp R-971 STW

5

Inventum MN325CS

Laatste update: 14 juni 2024

Beste heteluchtoven van 2024

1

Samsung MC28H5015AK

2

Samsung MC28H5015AW Wit

3

Sharp R-971 INW

4

Sharp R-971 STW

5

Inventum MN325CS

Laatste update: 14 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een heteluchtoven werkt met een circulator die hete lucht rondzend.
  • In een heteluchtoven worden gerechten gelijkmatig verwarmt.
  • Veel heteluchtovens beschikken over een grillstand.
  • De beste heteluchtoven is de Samsung MC28H5015AK

Wat is een heteluchtoven

De meeste mensen hebben thuis een heteluchtoven. Deze type oven kan namelijk door ingebouwde ventilatoren van boven en van onder verwarmen en is daardoor geschikt voor allerlei soorten gerechten. De ventilatoren zorgen ervoor dat warmte goed circuleert en dat de oven in relatief korte tijd op temperatuur is. Je herkent deze oven aan het icoontje met de ventilator wieken.

Je hoeft dus geen rekening te houden met de plaatsing van je gerecht in de oven, omdat het overal even warm is. Hiermee kun je je voordeel doen wanneer je meerdere gerechten wilt garen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen bij een grotere heteluchtoven die ook de ruimte heeft voor meerdere rekjes om gerechten op te plaatsen.

De beste heteluchtoven van 2024

Heteluchtovens worden elk jaar weer krachtiger, nauwkeuriger en moderner gemaakt. Daardoor is het assortiment waanzinnig groot en kun je snel de kluts kwijtraken in jouw zoektocht naar de perfecte oven, die past binnen jouw budget. Daarin liggen namelijk ook grote verschillen, waarbij je voor 70 euro een mini heteluchtoven kunt aanschaffen, versus 1500 euro voor een zeer luxe uitgave. Bekijk hieronder de beste heteluchtoven van 2024 en bespaar jezelf een hoop gedoe.

1

Beste heteluchtoven

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
De Samsung MC28H5015AK is een vrijstaand combimagnetron. Hij is zwart en Samsung MC28H5015AK heeft een netto inhoud van: 28 l. Deze combimagnetron is 31 cm hoog, 51,7 cm breed en 31 cm hoog.

Maak eenvoudig heerlijke gerechten met de Samsung MC28H5015AK. De combimagnetron is met zijn 35 kookprogramma's een grote hulp in de keuken. Kies met een druk op de knop een programma en de magnetron doet de rest van het werk. Je geeft gerechten een knapperig korstje door de grillfunctie in te schakelen. En met de ovenfunctie warm je maaltijden op traditionele wijze op. Het draaiplateau is uit te schakelen. Dat is handig als je maaltijden in borden of schalen met een afwijkende vorm wilt opwarmen. De keramische binnenzijde van de Samsung MC28H5015AK is daarnaast bijzonder krasbestendig en met een enkele veeg schoon te maken.
2
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Solo oven
Weinig inhoud
Basisklasse bereidingskwaliteit
Basisklasse gebruiksgemak
De Inventum OV207B is een vrijstaand solo oven. Hij is zwart en Inventum OV207B heeft een netto inhoud van: 20 l. Deze solo oven is 28,2 cm hoog, 47,2 cm breed en 28,2 cm hoog.

De Inventum OV207B is een mini oven die geschikt is voor een kleine keuken of studentenwoning. Het apparaat is compact en heeft een inhoud van 20 liter. Selecteer de boven- en onderwarmte functie om te zorgen dat je pizza een knapperige korst en krokante bodem krijgt. Op de 2 inschuifhoogtes bak jij meerdere pizza's in 1 keer. Stel de timerfunctie in en het eindsignaal gaat af wanneer je pizza's klaar zijn. Bereid je liever een ander gerecht? Het apparaat heeft ook een heteluchtfunctie voor bijvoorbeeld het bereiden van een schaal lasagne.
3
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Solo oven
Basisklasse bereidingskwaliteit
Basisklasse gebruiksgemak
De Inventum OV607B is een vrijstaand solo oven. Hij is zwart en Inventum OV607B heeft een netto inhoud van: 60 l. Deze solo oven is 41,6 cm hoog, 62,5 cm breed en 41,6 cm hoog.

In de Inventum OV607B solo oven bak jij de lekkerste chocolade taarten, haverkoekjes en vanillecakes. Dankzij de inhoud van 60 liter bereid je zelfs meerdere cakes naast elkaar of bak je een grote schaal lasagne. Dat is handig, als er veel visite op bezoek komt. De solo oven warmt snel op dankzij de 4 verwarmingselementen. Met de meegeleverde draaispit bereid je op een bijzondere manier een groot stuk kip of een varkensfiletrollade. Je stelt de ingebouwde timer in tot 120 minuten. Is je gerecht klaar? Dan schakelt de oven automatisch uit, zodat je eten niet ongemerkt verbrandt.
4
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
De Samsung MC28H5015AW Wit is een vrijstaand combimagnetron. Hij is wit en Samsung MC28H5015AW Wit heeft een netto inhoud van: 28 l. Deze combimagnetron is 31 cm hoog, 51,7 cm breed en 31 cm hoog.

Maak eenvoudig heerlijke gerechten met de Samsung MC28H5015AW in de kleur wit. De combimagnetron is met zijn 35 kookprogramma's een grote hulp in de keuken. Kies met een druk op de knop een programma en de magnetron doet de rest van het werk. Je geeft gerechten een knapperig korstje door de grillfunctie in te schakelen. En met de ovenfunctie warm je maaltijden op traditionele wijze op. Het draaiplateau is uit te schakelen, handig als je maaltijden in borden of schalen met een afwijkende vorm wilt opwarmen. De keramische binnenzijde is daarnaast bijzonder krasbestendig en met een enkele veeg schoon te maken.
5
Voordelen Nadelen
Vrijstaand
Weinig inhoud
De Sharp R-971 INW is een vrijstaand combimagnetron. Hij is zilver en Sharp R-971 INW heeft een netto inhoud van: 40 l. Deze combimagnetron is 36,8 cm hoog, 55 cm breed en 36,8 cm hoog.

Met de Sharp R-971 INW combimagnetron zijn jouw restjes nooit koud vanbinnen en verbrand aan de rand. Dankzij inverter technologie warmt je gerecht gelijkmatig op door met constante microgolven te verwarmen in plaats van met tijdelijk veel en dan minder. Ook warmt je eten sneller op en verliest het minder vocht. Wanneer je zeker wil zijn van een malse, niet uitgedroogde maaltijd selecteer je sensorkoken. Sensoren meten tijdens het opwarmen de vochtigheid en passen de instellingen hierop aan. De magnetron is met een inhoud van 40 liter zeer ruim. Er past een grote ovenschaal lasagne in. Omdat hij meerdere inschuifhoogtes heeft, bak je ook op meerdere niveaus tegelijk. Bak naast je lasagne wat afbakbroden af, voor een volledige maaltijd.

Heteluchtoven kopen: waar let je op​

Toch zijn er nog enorm veel verschillen tussen heteluchtovens, dus is het wel handig om te weten waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. Eerst zal je de keuze moeten maken of je de oven wilt laten inbouwen of dat je een losse oven wilt. Hierbij is het van belang om de oven een goede plek in de keuken te geven, zodat je er makkelijk en veilig bij kan. Ook moet je een budget in je hoofd hebben, want de prijzen voor ovens kunnen redelijk uiteen lopen. Hierbij is het handig om te bedenken of je veel functies op de oven wilt of juist een basic versie. Deze functies kunnen namelijk erg fijn zijn, zoals het automatisch verbranden van vetresten zodat jij de oven minder vaak hoeft schoon te maken. Daarnaast moet je je bedenken of je alleen voor je gezin hoeft te koken of je ook wel eens voor een grote groep kookt, dat moet er dan natuurlijk wel in passen.

Als je een gerecht klaarmaakt waar je heel precies de temperatuur moet monitoren is het ook fijn om een oven te hebben waarmee je de gewenste temperatuur precies kunt instellen. Dit sluit uiteraard aan op de bereidingskwaliteit; wil ik altijd een perfect knapperige korstje of ben je al blij als het eten gaar uit de oven komt? Als je hier zelf niet goed uitkomt is het handig om op internet op onderzoek te gaan om inspiratie op te doen. Laat je inlezen op websites en kijk naar de reviews van klanten. Met een paar ovens in gedachten kan je dan eens naar de winkel gaan om hem in het echt te zien en nog meer informatie erover in te winnen. Dit alles zodat je straks weer heerlijke ovenmaaltijden op tafel kunt neerzetten.

Plaatsing

In de meeste situaties koopt men een heteluchtoven om deze te installeren tussen de bestaande keukenkastjes, boven de koelkast of onder het fornuis. We noemen dit ook wel een inbouwoven. In dit geval neemt het apparaat het zo min mogelijk onnodige ruimte in beslag. Het moet in de buurt van een stopcontact geplaatst worden zodat de stekker van de heteluchtoven erin kan. Gebruikers geven aan dat een oven die net onder ooghoogte geplaatst is het prettigst werkt.

Temperatuur

Ook qua temperatuur zul je grote verschillen zien. Uiteraard kunnen hoogstaande ovens een hogere maximale temperatuur behalen, maar het verschil zit daarentegen ook in de minimale temperatuur. Kwalitatieve ovens kunnen ook zeer lage temperaturen nauwkeurig regelen, handig voor de ‘slow cooking’ techniek, waarbij minder geavanceerde ovens dit niet garanderen. De minimale temperatuur gaat vanaf 30 graden celsius en de maximale temperatuur tot wel 300. ​

Functies

Heteluchtovens zijn rechttoe rechtaan, ze kunnen verwarmen met hetelucht. Al zijn er tegenwoordig ook moderne ovens waarbij je de boven- en onderwarmte apart van elkaar kunt instellen, waardoor je kunt experimenteren met geavanceerde bereidingstechnieken. Daarnaast hebben meeste heteluchtovens ook een grillstand, en tevens hebben sommige ook een magnetronfunctie en/of eco-stand. Andere functies die er aangeboden worden zijn warmhouden, gratineren, pizzastand, spit, ontdooien en snel voorverwarmen.

Inhoud

De inhoudsmaten van een heteluchtoven verschillen tussen de 20 liter voor een extra kleine oven (mini oven geplaatst op het aanrecht), en 75 liter voor een zeer grote oven waar meerdere gerechtjes tegelijk gegaard kunnen worden.

Kosten

Zoals eerder aangegeven kan er een groot verschil zijn in prijsklasse van heteluchtovens, afhankelijk van het merk, de functies en de capaciteit. Een oven die je graag kwijt wilt tussen de keukenkastjes (inbouwoven) begint gemiddeld vanaf 250 euro, en gaat voor langere tijd mee. Het is bijvoorbeeld niet nodig om elk jaar een nieuwe oven te kopen, dit is een investering voor een aantal jaren.

Bereidingskwaliteit

Consumenten beoordelen een heteluchtoven veelal op de diverse functionaliteiten, zoals hierboven ook benoemd. Een fijne oven heeft uiteraard zoveel mogelijk verschillende functies. Dan hoef je bijvoorbeeld niet én een magnetron én een oven in huis te hebben. In de lijst hierboven vind je de door ons best beoordeelde ovens met diverse functionaliteiten en prijsklasse.

Voordelen heteluchtoven

Een heteluchtoven komt in allerlei vormen en maten, waarbij de kleine heteluchtovens zeer betaalbaar zijn, en luxe heteluchtovens hoog in prijs kunnen oplopen. Alle verschillende heteluchtovens hebben in gemeen dat de ventilatoren warme lucht rondzenden en hierdoor voor een gelijkmatige garing zorgen. Hierbij ook een paar andere voordelen die je zult ervaren bij het gebruik van een heteluchtoven:

  1. Een heteluchtoven kan niet alleen in rap tempo voorverwarmen, maar ook het daadwerkelijk bereiden gaat sneller. Let daarom altijd goed op instructies en bereidingswijze. Die maken onderscheid tussen een elektrische oven en een heteluchtoven, omdat de heteluchtoven effectief sneller en krachtiger verwarmt.
  2. Ook is de heteluchtoven zeer gemakkelijk in gebruik. Je stelt de oven in en (na het opwarmen) schuif je je maaltijd erin en wacht tot de timer afgaat. Zo simpel kan het zijn!
  3. Met een heteluchtoven heb je minder kans op verbranding van het eten omdat de warmte overal gelijkmatig verdeeld is.
  4. Koken met hete lucht is veiliger dan met gas omdat er minder kans is op explosiegevaar. Moderne ovens zijn overigens erg goed getest en dit zul je waarschijnlijk niet meemaken, maar toch is het goed om even te benoemen.
  5. Schoonmaken hoeft geen grote klus te zijn, je kunt met de heteluchtoven overal goed bij. Tevens reinigt de oven zichzelf met de volgende handige tip: zet de oven aan op 200 graden celsius en zet een kommetje met water en soda erin voor 30 minuten.

Hoe werkt een heteluchtoven

Een heteluchtoven werkt met een circulator die hete lucht rondzend om gerechten algeheel te verwarmen en te bereiden. Door de constante stroom van warme lucht kan eten nauwkeurig bereid worden. Je kunt, indien jouw gekozen oven dit ondersteund, ook meerdere roosters met eten in de oven kwijt.

Dat scheelt weer tijd. Daarnaast hebben veel heteluchtovens een grillstand, om ervoor te zorgen dat de bovenkant van een gerechtje alle hitte vangt. Lekker bij bijvoorbeeld een kaas-topping. Die wordt dan lekker krokant!