Vind de beste zelfreinigende oven

Ben je op zoek naar een zelfreinigende oven? Hier ben je aan het juiste adres! Op basis van de specificaties, reviews, tests en meer maakten wij een selectie met de beste zelfreinigende ovens van 2021.

hero beste oven mobiel

Wat is een zelfreinigende oven

Zelfreinigende ovens worden ook wel ovens met pyrolyse genoemd.

Een zelfreinigende oven, klinkt dat niet als een droom die werkelijkheid wordt? Het lijkt wel toekomstpraat, maar er zijn al genoeg zelfreinigende ovens op de markt. Je hoeft niet langer op de knieën te schrobben met heftige chemicaliën en het risico te lopen dat je de binnenkant van je oven beschadigt.
De zelfreinigende oven doet het allemaal zelf, op een veilig manier. Een zelfreinigende oven, ook wel een pyrolyse genoemd, verbrand vet, vuil en etensresten door een extreem hoge temperatuur te bereiken. Hierdoor ben jij veel minder werk kwijt als jij je keuken een uitgebreide schoonmaakbeurt geeft en hou je weer tijd over voor andere dingen!

De beste zelfreinigende oven van 2021

De keuze uit ovens met pyrolyse blijft maar groeien, begrijpelijk want een zelfreinigende oven scheelt je enorm veel werk. Zoals je misschien wel verwachtte, betaal je iets meer voor een zelfreinigende oven dan voor een oven die deze functie niet biedt. Daarom is het des te belangrijk dat je een góede zelfreinigende oven koopt. In de lijst hieronder hebben we een selectie voor je gemaakt met de beste zelfreinigende ovens van 2021 zijn. Hierbij hebben we onder andere gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, de ovenfuncties en het merk.

zelfreinigende oven

Zelfreinigende oven kopen: waar let je op

Wil je een zelfreinigende oven kopen? Dat snappen we helemaal! We snappen ook dat je misschien nog met vragen zit die je het liefst beantwoord hebt voor je een zelfreinigende oven koopt. Waar je precies op moet letten? Dan vind je hieronder.

Inhoud

De inhoud van de oven bepaald hoeveel je er tegelijkertijd in kwijt kunt. Zelfreinigende ovens zijn beschikbaar in 3 maten: groot (70 liter of meer), normaal (50 tot 70 liter) en klein, 25 tot 50 liter). Afhankelijk van de grootte van je gezin en keuken kan je een voorkeur hebben voor een oven met een bepaalde inhoud. Als je een groot gezin hebt of vaak mensen over de vloer hebt, kan het fijn zijn om een grote zelfreinigende oven te nemen. Maar als je huishouden uit minder mensen bestaat of je wat minder plek hebt in de keuken, past een zelfreinigende oven met een kleinere inhoud waarschijnlijk beter voor jou.

Bereidingskwaliteit

De bereidingskwaliteit van een oven zegt iets over de kwaliteit en accuraatheid tijdens het bakproces. De bereidingskwaliteit van zelfreinigende ovens worden onderverdeelt in 3 categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Onze welke klasse een zelfreinigende oven valt wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria: aantal automatische programma's, type ovenfuncties, stoomfunctie, sensoren, minimale temperatuur, maximale temperatuur, snel voorverwarmen, type hetelucht en de temperatuurregeling. Als een zelfreinigende oven aan minder dan de helft van deze specificaties voldoet, valt hij onder de basisklasse. Vinkt hij meer dan 50% van de specificaties aan? Dan valt hij onder middenklasse. Als de zelfreinigende oven aan meer dan 70% van de specificaties voldoet, spreken we van een zelfreinigende oven van topklasse.

Functies

Voor je de knoop doorhakt voor een zelfreinigende oven, is het goed om te kijken naar de overige functies die het apparaat biedt. Bijna alle zelfreinigende ovens beschikken over een heteluchtfunctie, een grillfunctie en boven- en onderwarmte. Wil je nog iets meer variatie tijdens het bakken? Dan zijn er ook zelfreinigende ovens met een ingebouwde magnetron, pizzastand of stoomfunctie. Bepaal van de voren goed welke functies je denkt te gaan gebruiken. Zo voorkom je dat je een extra apparaat aan moet schaffen of te veel geld uitgeeft aan een apparaat met functies die je niet gebruikt.

Plaatsing

Waar je je heel bewust van moet zijn voor het kopen van een zelfreinigende oven, is waar je hem gaat plaatsen. Dit bepaalt namelijk ook hoe groot hij mag zijn. Zelfreinigende ovens zijn alleen beschikbaar als inbouwovens, daarom moet je goed weten wat de grootte is van de nis in je keuken. Zelfreinigende inbouwovens hebben een standaard nishoogte van 45 of 60 cm. Weet je niet goed hoeveel ruimte je hebt in jouw keuken? Meet de nis dan op vóór je een oven koopt.

Kosten

Zelfreinigende ovens komen in verschillende prijsklassen. Over het algemeen zullen zelfreinigende ovens iets duurder zijn dat ovens die geen pyrolysefunctie hebben. Voor een goede zelfreinigende oven ben je tussen de 400 en 1300 euro kwijt, een groot verschil dus. Een hogere prijs kan een indicatie zijn voor betere kwaliteit, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook de zelfreinigende ovens aan de lagere kant van het prijzenspectrum, kunnen jaren meegaan. Aan jou om te bepalen hoeveel je eraan uit wilt geven.

Temperatuur

De pyrolysetemperatuur ligt vaak rond de 500 graden Celsius, maar voor het bakken hanteren ovens een andere maximale temperatuur. Zelfreinigende ovens hebben vaak een maximale oventemperatuur tussen de 250 en 300 graden Celsius. Voor de meeste recepten is 250 graden meer dan heet genoeg, maar sommige recepten vragen naar iets meer. Als je graag avontuurlijk bakt, raden we je aan om te gaan voor een zelfreinigende oven met een hogere maximale oventemperatuur.

Voordelen zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven kent veel voordelen, en vrijwel geen nadelen. Zoals we eerder noemden, ben je iets meer kwijt bij de aanschaf van een zelfreinigende oven, maar je krijgt er ook een hoop voor terug! Al die voordelen nemen we graag met je door. 

Perfecte reiniging

Voorop staat natuurlijk dat de oven in staat is zichzelf te reinigen. Van suiker tot vet, met de pyrolysefunctie zet de zelfreinigende oven alles om tot as. Je hoeft je geen zorgen te maken over ingebakken etensresten, want ook die krijgt dit apparaat zelf weg. Je hoeft alleen maar met een vochtig doekje het laagje as te verwijderen.

Voordelig

In aanschaf is een zelfreinigende oven iets duurder dan een oven die deze functie niet biedt, maar op termijn kan je er juist ook geld mee besparen. Het is natuurlijk wel een aankoop die járen meegaat. Je kunt de pyrolyse aanzetten op een moment wanneer je gebruik maakt van het nachttarief. Een andere tip is om hem aan te zetten direct na het bakken, zodat je profiteert van de hete lucht die nog in je oven zit. Dan hoeft je oven iets minder hard te werken en bespaart hij energie. Je zult ook geen geld meer uit te hoeven geven aan ovenreinigers of staalsponzen voor een zelfreinigende oven.

Veilig

Het klinkt natuurlijk best eng, 500 graden Celsius. Maar hier zijn verschillende dingen op bedacht. De zogenaamde ‘koude’ deuren worden tijdens de pyrolyse niet warmer dan 60 graden, waardoor de kans op brandwonden beperkt wordt. De deuren vergrendelen als de pyrolysestand aanstaat, zodat niemand hem per ongeluk opendoet. Ook blijven de zijkanten van de zelfreinigende oven koel door middel van een koelventilator en versterkte isolatie. Zo blijven ook je keukenmeubels beschermt tegen deze extreme hitte.

Gemakkelijk

Het enige wat je zelf hoeft te doen is wachten tot de zelfreinigende oven is afgekoeld en met een vochtig doekje het as wegvegen. Dat is natuurlijk een immens verschil met op je knieën moeten schrobben. Je oven ziet er moeiteloos weer brandschoon uit. 

Hoe werkt een zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven (oftewel een pyrolyse) verhit tot wel 500 graden Celsius, waardoor alle gemorste vetten en etensresten verbranden tot as. Omdat dit zo’n diepe reiniging is, hoef je je oven slechts 1 of 2 keer per half jaar schoon te maken met pyrolyse, afhankelijk van hoe snel je oven vies wordt natuurlijk. Zelf hoef je hier maar heel weinig voor te doen. Je haalt de bakplaten en roosters uit je oven, en drukt op de pyrolyse knop. De deur van je zelfreinigende oven vergrendelt dan automatisch – wat wel zo handig is als hij zo heet wordt.
Als de oven klaar is met dit proces en is afgekoeld, hoef je alleen nog maar met een doekje het as weg te vegen. De ene pyrolyse doet er langer over dan de ander. Bij sommige zelfreinigende ovens kan je zelf instellen hoelang hij aan het reinigen is, en bij de andere is het afhankelijk van hoe vies de oven is. Gemiddeld doet de pyrolyse er 1 a 2 uur over. Je kan hem dus gerust aanzetten voor je naar bed gaat en de volgende ochtend, wanneer de oven weer volledig is afgekoeld, de bodem schoonvegen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je je oven vervangen

Een nieuwe oven aanschaffen kan best wel prijzig zijn! Maar het goede nieuws is dat je ‘m niet snel hoeft te vervangen. Ovens hebben over het algemeen een lange levensduur. Als we kijken naar moderne elektrische ovens gaan deze gemiddeld

Lees meer

Wat is een convectie oven

Een convectie oven is eigenlijk gewoon een andere naam voor een heteluchtoven. Deze werkt door middel van ventilatoren die ervoor zorgen dat de gehele ruimte binnen in de oven gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor heb je dus geen last van temperatuur

Lees meer

Welke oven past in een IKEA keuken

Het kan heel goed zijn dat jij een IKEA keuken hebt. Voorheen kon je kiezen uit twee keukensystemen van de Zweedse gigant, namelijk de METOD of de FAKTUM. Daar is verandering in gebracht, je kunt vanaf heden alleen nog maar

Lees meer

Waarom moet je een oven voorverwarmen

In de meeste gevallen is het nodig om een oven voor te verwarmen zodat je perfecte controle hebt over de temperatuur van de oven. Vooral als je gaat bakken, wat echt precisie-werk is, is dit nodig. Het kan namelijk zijn

Lees meer

Waar plaats je een oven

We kunnen bijna niet meer zonder een oven. Wanneer je een nieuwe gaat installeren is het belangrijk om hier even goed over na te denken. Er zijn veel verschillende type ovens, zoals een combi oven of een heteluchtoven of een mini oven. Maar het belangrijkste in de overweging betreft het model: inbouw of vrijstaand. Een vrijstaande oven is vrij voor de hand liggend, je plaatst hem dan hoogstwaarschijnlijk op het aanrecht, of een bijzettafeltje indien dat gewenst is. Het ligt er maar net aan hoe jouw keuken is ingericht en hoe je de ruimte het beste kunt benutten.

Lees meer

Welk soort oven moet ik kopen

Een oven is niet meer weg te denken uit de keuken, bijna elk huishouden heeft er wel eentje. En juist omdat een oven zo’n essentieel onderdeel is zijn er veel verschillende types verkrijgbaar. Graag helpen we je een handje bij jouw keuze. Lees hieronder over de vier meest voorkomende ovens en vind de meeste geschikte oven voor jouw keuken.

Lees meer

Het assortiment zelfreinigende ovens

SMEG SF4390VCX1 + SMEG CMS4303X

SMEG SF4390VCX1 + SMEG CMS43...

3.538,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Inbouw koffiemachine 2,4 L waterreservoir | Instelbare koffiesterkte
Whirlpool W7 MS450

Whirlpool W7 MS450

949,00
Inbouw oven, 45,5 cm hoog | Met hetelucht- en stoomfunctie | Handmatig reinigen
Bosch CBG675BS3 + Bosch CTL636ES6

Bosch CBG675BS3 + Bosch CTL6...

2.324,00
Inbouw oven, 45,5 cm hoog | Inbouw koffiemachine 2,4 liter waterreservoir | Geïntegreerd melkreservoir
Bosch CMG676BS1 + Bosch CTL636ES6

Bosch CMG676BS1 + Bosch CTL6...

2.668,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Inbouw koffiemachine 2,4 liter waterreservoir | Geïntegreerd melkreservoir
Whirlpool AKZ9 6270 IX

Whirlpool AKZ9 6270 IX

589,00
Inbouw oven, 59,5 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Pyrolyse: volledig zelfreinigend
Bosch HRA558BS1

Bosch HRA558BS1

1.099,00
Inbouw oven, 59,5 cm hoog | Met hetelucht-, stoom-, grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
AEG BES33101ZM

AEG BES33101ZM

449,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
Siemens CD634GAS0

Siemens CD634GAS0

929,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Met stoomfunctie | Handmatig reinigen
Siemens HS636GDS2

Siemens HS636GDS2

1.259,00
Inbouw oven, 59.5 cm hoog | Met hetelucht-, stoom-, grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
Siemens HB513ABR1

Siemens HB513ABR1

449,00
Inbouw oven, 59.5 cm hoog | Met hetelucht en grillfunctie | Handmatig reinigen
SMEG SF4390VCX1

SMEG SF4390VCX1

1.499,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Met hetelucht-, stoom- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
SMEG SF6390XE

SMEG SF6390XE

799,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
Siemens CM676G0S6 (45cm) + Siemens HM636GNS1 (60cm)

Siemens CM676G0S6 (45cm) + S...

2.163,00
Inbouw oven, 45 cm en 60 hoog | Met hetelucht-, grill- en magnetronfunctie | Pyrolyse en katalyse reiniging
ETNA MO670TI (60cm) + ETNA OM670Ti (60cm)

ETNA MO670TI (60cm) + ETNA O...

1.128,00
Inbouw combi oven (60 cm) | Inbouw solo oven (60 cm) | Met turbo hetelucht
Bosch HMG636BS1 (60cm) + Bosch HBG675BS1 (60cm)

Bosch HMG636BS1 (60cm) + Bos...

1.843,00
Inbouw combi oven (60 cm) | Inbouw solo oven (60 cm) | Met katalytische en pyrolytische reiniging
Bosch CMG636BS2 (45cm) + Bosch HMG636BS1 (60cm)

Bosch CMG636BS2 (45cm) + Bos...

2.102,00
Inbouw ovens, 45 en 60 cm hoog | Met hetelucht-, grill- en magnetronfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
ETNA MO670Ti

ETNA MO670Ti

739,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht-, grill- en magnetronfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
ETNA OM670Ti

ETNA OM670Ti

449,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
ETNA OM871ZT

ETNA OM871ZT

349,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Hydrolyse: gedeeltelijk zelfreinigend
ETNA OM270ZT

ETNA OM270ZT

304,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
AEG BEE435060B

AEG BEE435060B

516,00
Inbouw oven, 59 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
Inventum OVCB60S

Inventum OVCB60S

179,00
Vrijstaande oven | 60 liter inhoud | Hetelucht en boven-/onderwarmte | Grill | Maximale temperatuur van 220°C | Draaispit | Binnenverlichting
Miele H 2265-1 B

Miele H 2265-1 B

679,00
Inbouw oven, 59 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
Miele H 2760 BP

Miele H 2760 BP

999,00
Inbouw oven, 59 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Pyrolyse: volledig zelfreinigend
Bosch HBA534BS0

Bosch HBA534BS0

419,00
Inbouw oven, 59,5 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
Bosch CBG675BS3

Bosch CBG675BS3

895,00
Inbouw oven, 45,5 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Pyrolyse: volledig zelfreinigend
Steba KB41ECO

Steba KB41ECO

179,00
Vrijstaande oven | 38 liter inhoud | Hetelucht en boven-/onderwarmte + grill | Maximale temperatuur van 230 °C
Inventum OVCB60

Inventum OVCB60

149,00
Vrijstaande oven | 60 liter inhoud | Hetelucht / Boven- en onderwarmte | Grill | Maximale temperatuur van 220 °C | Draaispit | Binnenverlichting