Oven-magnetron.nl

Zelfreinigende oven

Ben je op zoek naar een zelfreinigende oven? Een zelfreinigende oven wordt ook wel een pyrolyse oven genoemd. Hier ben je aan het juiste adres! Op basis van de specificaties, reviews, tests en meer maakten wij een selectie met de beste zelfreinigende ovens van 2024.

Beste zelfreinigende oven van 2024

1

Siemens CM676GBS1

2

Siemens CM676G0S6

3

AEG BPS335061M SurroundCook

4

Siemens HB675GBS1

5

Miele H 2465 BP

Laatste update: 14 juni 2024

Beste zelfreinigende oven van 2024

1

Siemens CM676GBS1

2

Siemens CM676G0S6

3

AEG BPS335061M SurroundCook

4

Siemens HB675GBS1

5

Miele H 2465 BP

Laatste update: 14 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een zelfreinigende oven maakt zichzelf op basis van pyrolyse schoon.
  • Bij pyrolyse verwarmt de oven tot ongeveer 500 °C, waardoor alle etensresten verbranden.
  • Na pyrolyse hoef je alleen nog maar het as te verwijderen uit de oven.
  • De beste zelfreinigende oven is de Siemens CM676GBS1

Wat is een zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven, klinkt dat niet als een droom die werkelijkheid wordt? Het lijkt wel toekomstpraat, maar er zijn al genoeg zelfreinigende ovens op de markt. Je hoeft niet langer op de knieën te schrobben met heftige chemicaliën en het risico te lopen dat je de binnenkant van je oven beschadigt.
De zelfreinigende oven doet het allemaal zelf, op een veilig manier. Een zelfreinigende oven, technisch ook wel een: pyrolyse oven genoemd, verbrand vet, vuil en etensresten door een extreem hoge temperatuur te bereiken. Hierdoor ben jij veel minder werk kwijt als jij je keuken een uitgebreide schoonmaakbeurt geeft en hou je weer tijd over voor andere dingen!

De beste zelfreinigende oven van 2024

De keuze uit ovens met pyrolyse blijft maar groeien, begrijpelijk want een zelfreinigende oven scheelt je enorm veel werk. Zoals je misschien wel verwachtte, betaal je iets meer voor een zelfreinigende oven dan voor een oven die deze functie niet biedt. Daarom is het des te belangrijk dat je een góede zelfreinigende oven koopt. In de lijst hieronder hebben we een selectie voor je gemaakt met de beste zelfreinigende ovens van 2024 zijn. Hierbij hebben we onder andere gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, de ovenfuncties en het merk.

Voordelen Nadelen
Inbouw
Combi oven
Topklasse gebruiksgemak
Topklasse bereidingskwaliteit
Zelfreinigend
Duur
Weinig inhoud
De Siemens CM676GBS1 is een inbouw combi oven. Hij is zwart en Siemens CM676GBS1 heeft een netto inhoud van: 45 l. Deze combi oven is 45,5 cm hoog, 59,5 cm breed en 45,5 cm hoog.

Het is soms best puzzelen om de goede bereiding voor jouw gerecht te vinden. Gelukkig is het instellen van de Siemens CM676GBS1 heel gemakkelijk. Geef aan wat je wilt maken en de oven weet welk systeem er nodig is. Hij maakt een keuze uit bereiden met hetelucht, bovenwarmte, onderwarmte of de oven gebruikt een combinatie van al deze functies. Houd je liever precies grootmoeders recept aan om die perfecte appeltaart te bakken? Stel dan alles gewoon zelf in. Het schoonmaken van de oven is dankzij de pyrolysefunctie erg eenvoudig. Vuil wordt omgezet in as zodat je alleen de as uit de oven hoeft te vegen.
Voordelen Nadelen
Inbouw
Solo oven
Grote inhoud
Topklasse bereidingskwaliteit
Zelfreinigend
Basisklasse gebruiksgemak
De AEG BPS335061M SurroundCook is een inbouw solo oven. Hij is zilver en AEG BPS335061M SurroundCook heeft een netto inhoud van: 72 l. Deze solo oven is 59,4 cm hoog, 59,4 cm breed en 59,4 cm hoog.

Met de AEG BPS335061M SurroundCook inbouw oven bak je grote hoeveelheden koekjes, taarten en ovenschotels. De oven heeft een ruime inhoud van 70 liter en 5 inschuifhoogtes. De heteluchtoven verspreidt met een ventilator hetelucht door de gehele oven. Zo wordt de appeltaart bovenin net zo gaar als de 2 bakplaten met koekjes onderin. Heb je trek in een pizza? Gebruik dan de pizzastand. Hiermee krijgt je pizza een knapperige korst en een krokante bodem. De pyrolysefunctie verwarmt de oven op een hoge temperatuur. Zo verbrandt al het vuil en vet en veeg je alleen de as uit de oven aan het einde van het programma.
Voordelen Nadelen
Inbouw
Combi oven
Topklasse gebruiksgemak
Topklasse bereidingskwaliteit
Zelfreinigend
Duur
Weinig inhoud
De Siemens CM676G0S6 is een inbouw combi oven. Hij is zilver, zwart en Siemens CM676G0S6 heeft een netto inhoud van: 45 l. Deze combi oven is 45,5 cm hoog, 59,5 cm breed en 45,5 cm hoog.

Wanneer jij na je werk in de trein naar huis zit, zet je de Siemens CM676G0S6 alvast aan. Deze combi oven werkt met Home Connect; een app waarmee je de oven bedient als je niet thuis bent. Bij thuiskomst, kun je dus direct aan tafel. Welk bereidingssysteem je nodig hebt, stel je heel gemakkelijk in door aan te geven welk gerecht er in de oven staat. Jij hoeft je dus niet druk te maken over welke temperatuurstand en bereidingswijze er nodig zijn. Na het bakken, braden en grillen is de oven zo weer schoon. De pyrolysefunctie verwarmt de oven tot 480 graden zodat al het vuil verbrandt en je alleen de as uit de oven hoeft te vegen.
Voordelen Nadelen
Inbouw
Solo oven
Grote inhoud
Topklasse bereidingskwaliteit
Zelfreinigend
Duur
De Miele H 2465 BP is een inbouw solo oven. Hij is zwart en Miele H 2465 BP heeft een netto inhoud van: 76 l. Deze solo oven is 59 cm hoog, 56 cm breed en 59 cm hoog.

Je maakt de Miele H 2465 BP gemakkelijk schoon dankzij pyrolyse. De solo inbouw oven reinigt zichzelf door al het vuil en vet te verbranden. Jij veegt alleen de as op aan het einde van het programma. Dankzij turbo hetelucht is de oven geschikt voor het bakken op meerdere niveaus. Zo bak je een broccoliquiche en aardappels met rozemarijn en zeezout tegelijkertijd. Met de grillfunctie komen ook jouw friet en kroketten krokant de oven uit. De oven heeft 8 automatische programma's die jou helpen met de juiste instellingen. Via de Miele app op je smartphone of tablet zie je hoelang het programma nog duurt.
Voordelen Nadelen
Inbouw
Solo oven
Grote inhoud
Topklasse gebruiksgemak
Zelfreinigend
Duur
De Samsung NV7B5755SAS Dual Cook Flex is een inbouw solo oven. Hij is zilver en Samsung NV7B5755SAS Dual Cook Flex heeft een netto inhoud van: 76 l. Deze solo oven is 59,6 cm hoog, 59,5 cm breed en 59,6 cm hoog.

In de Samsung NV7B5755SAS Dual Cook Flex maak je 2 maaltijden tegelijkertijd. Zo zet je jouw lasagne in het ene gedeelte en plaats je jouw crème brûlée in het andere gedeelte. Beide ruimtes zijn apart instelbaar met een temperatuurverschil van 50 graden. De plaat in het midden voorkomt dat geuren en smaken met elkaar mengen. Maak je een grote taart, dan haal je de plaat eruit en heb je één grote oven. Wil je jouw groentes gezond klaarmaken? Vul dan de meegeleverde stoomschaal met water. Met het pyrolyse reinigingssysteem verbrandt de oven al het vuil en vet. Zo heb jij minder schoonmaakwerk.

Zelfreinigende oven kopen: waar let je op

Wil je een zelfreinigende oven kopen? Dat snappen we helemaal! We snappen ook dat je misschien nog met vragen zit die je het liefst beantwoord hebt voor je een zelfreinigende oven koopt. Waar je precies op moet letten? Dan vind je hieronder.

Inhoud

De inhoud van de oven bepaald hoeveel je er tegelijkertijd in kwijt kunt. Zelfreinigende ovens zijn beschikbaar in 3 maten: groot (70 liter of meer), normaal (50 tot 70 liter) en klein, 25 tot 50 liter). Afhankelijk van de grootte van je gezin en keuken kan je een voorkeur hebben voor een oven met een bepaalde inhoud. Als je een groot gezin hebt of vaak mensen over de vloer hebt, kan het fijn zijn om een grote zelfreinigende oven te nemen. Maar als je huishouden uit minder mensen bestaat of je wat minder plek hebt in de keuken, past een zelfreinigende oven met een kleinere inhoud waarschijnlijk beter voor jou.

Bereidingskwaliteit

De bereidingskwaliteit van een oven zegt iets over de kwaliteit en accuraatheid tijdens het bakproces. De bereidingskwaliteit van zelfreinigende ovens worden onderverdeelt in 3 categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Onze welke klasse een zelfreinigende oven valt wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria: aantal automatische programma’s, type ovenfuncties, stoomfunctie, sensoren, minimale temperatuur, maximale temperatuur, snel voorverwarmen, type hetelucht en de temperatuurregeling. Als een zelfreinigende oven aan minder dan de helft van deze specificaties voldoet, valt hij onder de basisklasse. Vinkt hij meer dan 50% van de specificaties aan? Dan valt hij onder middenklasse. Als de zelfreinigende oven aan meer dan 70% van de specificaties voldoet, spreken we van een zelfreinigende oven van topklasse.

Functies

Voor je de knoop doorhakt voor een zelfreinigende oven, is het goed om te kijken naar de overige functies die het apparaat biedt. Bijna alle zelfreinigende ovens beschikken over een heteluchtfunctie, een grillfunctie en boven- en onderwarmte. Wil je nog iets meer variatie tijdens het bakken? Dan zijn er ook zelfreinigende ovens met een ingebouwde magnetron, pizzastand of stoomfunctie. Bepaal van de voren goed welke functies je denkt te gaan gebruiken. Zo voorkom je dat je een extra apparaat aan moet schaffen of te veel geld uitgeeft aan een apparaat met functies die je niet gebruikt.

Plaatsing

Waar je je heel bewust van moet zijn voor het kopen van een zelfreinigende oven, is waar je hem gaat plaatsen. Dit bepaalt namelijk ook hoe groot hij mag zijn. Zelfreinigende ovens zijn alleen beschikbaar als inbouwovens, daarom moet je goed weten wat de grootte is van de nis in je keuken. Zelfreinigende inbouwovens hebben een standaard nishoogte van 45 of 60 cm. Weet je niet goed hoeveel ruimte je hebt in jouw keuken? Meet de nis dan op vóór je een oven koopt.

Kosten

Zelfreinigende ovens komen in verschillende prijsklassen. Over het algemeen zullen zelfreinigende ovens iets duurder zijn dat ovens die geen pyrolysefunctie hebben. Voor een goede zelfreinigende oven ben je tussen de 400 en 1300 euro kwijt, een groot verschil dus. Een hogere prijs kan een indicatie zijn voor betere kwaliteit, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook de zelfreinigende ovens aan de lagere kant van het prijzenspectrum, kunnen jaren meegaan. Aan jou om te bepalen hoeveel je eraan uit wilt geven.

Temperatuur

De pyrolysetemperatuur ligt vaak rond de 500 graden Celsius, maar voor het bakken hanteren ovens een andere maximale temperatuur. Zelfreinigende ovens hebben vaak een maximale oventemperatuur tussen de 250 en 300 graden Celsius. Voor de meeste recepten is 250 graden meer dan heet genoeg, maar sommige recepten vragen naar iets meer. Als je graag avontuurlijk bakt, raden we je aan om te gaan voor een zelfreinigende oven met een hogere maximale oventemperatuur.

Voordelen zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven kent veel voordelen, en vrijwel geen nadelen. Zoals we eerder noemden, ben je iets meer kwijt bij de aanschaf van een zelfreinigende oven, maar je krijgt er ook een hoop voor terug! Al die voordelen nemen we graag met je door.

Perfecte reiniging

Voorop staat natuurlijk dat de oven in staat is zichzelf te reinigen. Van suiker tot vet, met de pyrolysefunctie zet de zelfreinigende oven alles om tot as. Je hoeft je geen zorgen te maken over ingebakken etensresten, want ook die krijgt dit apparaat zelf weg. Je hoeft alleen maar met een vochtig doekje het laagje as te verwijderen.

Voordelig

In aanschaf is een zelfreinigende oven iets duurder dan een oven die deze functie niet biedt, maar op termijn kan je er juist ook geld mee besparen. Het is natuurlijk wel een aankoop die járen meegaat. Je kunt de pyrolyse aanzetten op een moment wanneer je gebruik maakt van het nachttarief. Een andere tip is om hem aan te zetten direct na het bakken, zodat je profiteert van de hete lucht die nog in je oven zit. Dan hoeft je oven iets minder hard te werken en bespaart hij energie. Je zult ook geen geld meer uit te hoeven geven aan ovenreinigers of staalsponzen voor een zelfreinigende oven.

Veilig

Het klinkt natuurlijk best eng, 500 graden Celsius. Maar hier zijn verschillende dingen op bedacht. De zogenaamde ‘koude’ deuren worden tijdens de pyrolyse niet warmer dan 60 graden, waardoor de kans op brandwonden beperkt wordt. De deuren vergrendelen als de pyrolysestand aanstaat, zodat niemand hem per ongeluk opendoet. Ook blijven de zijkanten van de zelfreinigende oven koel door middel van een koelventilator en versterkte isolatie. Zo blijven ook je keukenmeubels beschermt tegen deze extreme hitte.

Gemakkelijk

Het enige wat je zelf hoeft te doen is wachten tot de zelfreinigende oven is afgekoeld en met een vochtig doekje het as wegvegen. Dat is natuurlijk een immens verschil met op je knieën moeten schrobben. Je oven ziet er moeiteloos weer brandschoon uit.

Hoe werkt een zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven (oftewel een pyrolyse) verhit tot wel 500 graden Celsius, waardoor alle gemorste vetten en etensresten verbranden tot as. Omdat dit zo’n diepe reiniging is, hoef je je oven slechts 1 of 2 keer per half jaar schoon te maken met pyrolyse, afhankelijk van hoe snel je oven vies wordt natuurlijk. Zelf hoef je hier maar heel weinig voor te doen. Je haalt de bakplaten en roosters uit je oven, en drukt op de pyrolyse knop. De deur van je zelfreinigende oven vergrendelt dan automatisch – wat wel zo handig is als hij zo heet wordt.

Als de oven klaar is met dit proces en is afgekoeld, hoef je alleen nog maar met een doekje het as weg te vegen. De ene pyrolyse doet er langer over dan de ander. Bij sommige zelfreinigende ovens kan je zelf instellen hoelang hij aan het reinigen is, en bij de andere is het afhankelijk van hoe vies de oven is. Gemiddeld doet de pyrolyse er 1 a 2 uur over. Je kan hem dus gerust aanzetten voor je naar bed gaat en de volgende ochtend, wanneer de oven weer volledig is afgekoeld, de bodem schoonvegen.