Oven-magnetron.nl

Airfryer

Een airfryer is een keukenapparaat dat gebruikmaakt van hete lucht om voedsel te braden, baken en nog veel meer. Het is een gezonde manier van koken omdat er weinig olie en vet aan te pas komt. Op deze pagina zetten we alle wetenswaardigheden over airfryers op een rijtje en laten we je zien hoe je de beste airfryer van 2024 kunt vinden.

Beste airfryer van 2024

1

Inventum MN207S

2

Inventum MN205SZ

3

Inventum MN205SB

4

Inventum MN205S

5

Inventum MN207SB

Laatste update: 14 juni 2024

Beste airfryer van 2024

1

Inventum MN207S

2

Inventum MN205SZ

3

Inventum MN205SB

4

Inventum MN205S

5

Inventum MN207SB

Laatste update: 14 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een airfryer werkt op basis van hetelucht, er komt dus geen vet of olie aan te pas.
  • In een airfryer kun je frituren, grillen, bakken, braden, poffen of stomen.
  • Eten uit een airfryer wordt een stuk krokanter.
  • De beste airfryer is de Inventum MN207S

Wat is een airfryer

De airfryer, ook wel hetelucht friteuse genoemd, wordt de laatste tijd steeds populairder. Een groot gedeelte van de Nederlandse gezinnen hebben hun ouderwetse frituur al naar de stort gebracht en vervangen door dit nieuwe apparaat. Maar wat is en airfryer precies en is het ook wat voor jou?

Een airfryer is een keukenapparaat dat ongeveer net zo groot is als een friteuse, maar vaak met een ronde mand. Je gebruikt het apparaat om voedsel te frituren, grillen, bakken, braden, poffen of te stomen, zonder dat je vet of olie toe moet voegen. Tijdens de bereiding van je eten is er geen olie of vet nodig omdat de airfryer op hoge snelheid hete lucht door de pan laat circuleren, vandaar ook de naam hetelucht friteuse.

De lucht kan temperaturen tot wel 200 graden bereiken en op die manier wordt het voedsel gegaard en ontstaat er ook een knapperig laagje. Het meest bekende gerecht om in een airfryer te bereiden is friet met een snack, maar tegenwoordig zijn er kookboeken vol met verschillende andere gerechten die geheel in de airfryer worden bereid, van cake tot pizza.

Beste airfryer van 2024

Een goede airfryer maakt voor jou het leven makkelijker en zorgt ervoor dat jouw eten warm, knapperig en gezonder is. Niet elke airfryer is hetzelfde en daarom hebben wij de beste airfryers voor jou getest. In de test zijn alle airfryers in de eerste plaats beoordeeld op de het gebruiksgemak. Is het apparaat gemakkelijk te bedienen en is het duidelijk op welke temperatuur je hem hebt ingesteld?

Daarnaast zijn de beste airfryers ook getest op hun laadvermogen, zodat jij kan bepalen wat de beste airfryer is voor jouw gezinssamenstelling. In de test is ook de veiligheid van een airfryer beoordeeld, airfryers met een koele wand zijn bijvoorbeeld veel veiliger omdat de airfryer snel op temperatuur komt en de hetelucht de buitenkant van het apparaat opwarmt. Deze airfryers kwamen als beste uit de test in 2024:

1

Beste airfryer

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
Basisklasse bereidingskwaliteit
De Inventum MN207S is een vrijstaand solo magnetron. Hij is zilver en Inventum MN207S heeft een netto inhoud van: 20 l. Deze solo magnetron is 25,9 cm hoog, 44 cm breed en 25,9 cm hoog.

De Inventum MN207S is een compacte magnetron die gemakkelijk in de kleinere keuken past. Met de 5 vermogensstanden warm je eenvoudig een gerecht op en met 1 van de 8 automatische programma's maak je koken nog gemakkelijker. Hiermee hoef je alleen aan te geven welk gerecht je bereidt en wat het gewicht hiervan is. De magnetron kiest dan automatisch het bijpassende vermogen en de juiste bereidingstijd. Voor het ontdooien van etenswaren beschikt de magnetron over een aparte stand. Handig, wanneer je vergeten bent het vlees uit de vriezer te halen en er hamburgers op het menu staan. Zo kan het vlees toch nog op tijd de pan in. Na het koken maak je de geëmailleerde wanden gemakkelijk met een doekje schoon.
2
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
Basisklasse bereidingskwaliteit
De Inventum MN205SZ is een vrijstaand solo magnetron. Hij is zilver en Inventum MN205SZ heeft een netto inhoud van: 20 l. Deze solo magnetron is 25,9 cm hoog, 44 cm breed en 25,9 cm hoog.

De Inventum MN205SZ is een kleine, eenvoudig te bedienen solo magnetron. Om het opwarmen van je kant-en-klaarmaaltijd te starten, draai je aan de 2 draaiknoppen. Er komen geen ingewikkelde knopjes en instellingen aan te pas. Dit maakt de magnetron ook geschikt voor ouderen. In totaal heeft hij 5 vermogensstanden waarvan 700 watt het maximale vermogen is. Hierdoor duurt het opwarmen van gerechten iets langer dan bij andere solo magnetrons. Voor het kiezen van de juiste opwarm- of ontdooitijd draai je de timer naar het juiste aantal minuten. Na de bereiding maak je de geëmailleerde wanden eenvoudig schoon; vet en vuil hechten niet aan het gladde oppervlak.
3
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
Basisklasse bereidingskwaliteit
De Inventum MN205SB is een vrijstaand solo magnetron. Hij is zwart en Inventum MN205SB heeft een netto inhoud van: 20 l. Deze solo magnetron is 25,9 cm hoog, 44 cm breed en 25,9 cm hoog.

De Inventum MN205SB is een kleine, gemakkelijk te bedienen solo magnetron. Om het opwarmen van je kant-en-klaarmaaltijd te starten, draai je aan de 2 draaiknoppen. Er komen geen ingewikkelde knopjes en instellingen aan te pas. Dit maakt de magnetron ook geschikt voor ouderen. In totaal heeft hij 5 vermogensstanden waarvan 700 watt het maximale vermogen is. Hierdoor duurt het opwarmen van gerechten iets langer dan bij andere solo magnetrons. Voor het kiezen van de juiste opwarm- of ontdooitijd draai je de timer naar het juiste aantal minuten. Na de bereiding maak je de geëmailleerde wanden eenvoudig schoon; vet en vuil hechten niet aan het gladde oppervlak.
4
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
Basisklasse bereidingskwaliteit
De Inventum MN205S is een vrijstaand solo magnetron. Hij is wit en Inventum MN205S heeft een netto inhoud van: 20 l. Deze solo magnetron is 25,9 cm hoog, 44 cm breed en 25,9 cm hoog.

De Inventum MN205S is een kleine, gemakkelijk te bedienen solo magnetron. Om het opwarmen van je kant-en-klaarmaaltijd te starten, draai je aan de 2 draaiknoppen. Er komen geen ingewikkelde knopjes en instellingen aan te pas. Dit maakt de magnetron ook geschikt voor ouderen. In totaal heeft hij 5 vermogensstanden waarvan 700 watt het maximale vermogen is. Hierdoor duurt het opwarmen van gerechten iets langer dan bij andere solo magnetrons. Voor het kiezen van de juiste opwarm- of ontdooitijd draai je de timer naar het juiste aantal minuten. Na de bereiding maak je de geëmailleerde wanden eenvoudig schoon; vet en vuil hechten niet aan het gladde oppervlak.
5
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig inhoud
Basisklasse bereidingskwaliteit
De Inventum MN207SB is een vrijstaand solo magnetron. Hij is zwart en Inventum MN207SB heeft een netto inhoud van: 20 l. Deze solo magnetron is 26 cm hoog, 44 cm breed en 26 cm hoog.

De Inventum MN207SB is een compacte magnetron die gemakkelijk in de kleinere keuken past. Met de 5 vermogensstanden warm je eenvoudig een gerecht op en met 1 van de 8 automatische programma's maak je koken nog gemakkelijker. Hiermee hoef je alleen aan te geven welk gerecht je bereidt en wat het gewicht hiervan is. De magnetron kiest dan automatisch het bijpassende vermogen en de juiste bereidingstijd. Voor het ontdooien van etenswaren beschikt de magnetron over een aparte stand. Handig, wanneer je vergeten bent het vlees uit de vriezer te halen en er hamburgers op het menu staan. Zo gaat het vlees toch nog op tijd de pan in. Na het koken maak je de geëmailleerde wanden gemakkelijk met een doekje schoon.

Welke voordelen heeft een airfryer

Het voordeel dat door de meeste mensen wordt genoemd is natuurlijk dat eten uit de airfryer veel minder vet is dan dat uit de frituur. Dat je geen olie of vet gebruikt, zorgt ervoor dat je gerecht minder calorieën heeft en dat is een stuk gezonder. Een normale portie friet uit de normale frituur bevat bijvoorbeeld bijna 450 kcal, terwijl dat bij dezelfde portie uit de airfryer maar 160 kcal is. Daarnaast is eten uit de airfryer vaak ook veel krokanter dan eten uit de frituur. Het vet of de olie wordt namelijk niet door het voedsel opgezogen, waardoor het knapperig blijft van buiten, maar wel lekker warm wordt vanbinnen. De hete lucht zorgt er ook voor dat je met de airfryer minder last hebt van nare luchtjes tijdens en na het koken, het is al genoeg om alleen de afzuigkap aan te zetten.

Een ander groot voordeel van koken met deo airfryer is dat het een stuk veiliger is. Je hebt niet langer het gevaar van een pan met vet van meer dan 200 graden die kan spetteren of omvallen. Een airfryer koelt ook veel sneller af dan een normale frituur, waardoor je hem sneller weer kan opbergen.

Tot slot is een airfryer ook heel handig. De verschillende onderdelen zijn vaatwasbestendig en omdat er geen vet wordt gebruikt, kan je de onderdelen ook heel makkelijk met een vochtige doek afnemen. Je zit ook niet langer mee opgescheept met vet of olie die je moet opvangen en recyclen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een airfryer

Ben je na het bekijken van de beste airfryers verkocht en wil je nu zelf ook een airfryer kopen? Dan is het verstandig om eens na te denken over wat voor jou de beste koop zal zijn. Airfryers hebben namelijk verschillende eigenschappen en welke airfryer het beste bij jou past, hangt af van wat je wensen zijn. In dit gedeelte zetten we daarom een aantal eigenschappen van airfryers op een rijtje, zodat jij de beste keuze kan maken.

Laadvermogen

In een airfryer moet je altijd wat ruimte overlaten om de hete lucht te laten circuleren en daarom kan je de mand niet te vol stoppen. Voor een groot gezin heb je dus een airfryer met een groter laadvermogen nodig dan wanneer je maar met twee personen bent. Het laadvermogen van een airfryer kan variëren van 500 gram tot 1750 gram, waarbij de kleinste maat geschikt is voor 1 persoon en de grootste voor 6 personen.

Voorgeprogrammeerde programma’s

Het is altijd even wennen om met een airfryer eten te bereiden. De eerste keer weet je nooit precies hoe lang en op hoeveel graden je de airfryer moet instellen voor het beste resultaat. Sommige airfryers hebben daarom voorgeprogrammeerde programma’s waarbij je kan aangeven wat je wil bereiden. Kies je bijvoorbeeld voor kip, dan zal de airfryer automatisch de beste temperatuur en bereidingstijd selecteren.

Koele wand

Als een airfryer een koele wand heeft, betekent dat dat de buitenkant van het apparaat niet warm wordt tijdens het bakken. Dit is veilig als je een kleine keuken hebt of wanneer er jonge kinderen in de buurt van de airfryer komen. De temperatuur binnen in een airfryer kan namelijk oplopen tot wel 200 graden.

Veelgestelde vragen

Zelfs de mensen die al een airfryer hebben, weten nog niet precies wat ze allemaal met het apparaat kunnen. In de meeste huishoudens wordt hij namelijk nog steeds alleen gebruikt voor het bereiden van friet en snacks. Als jij je friteuse wil vervangen door een airfryer, dan is het een goed idee om over alle eigenschappen goed na te denken. In dit gedeelte hebben we daarom de meest voorkomende vragen over airfryers verzameld.

Is een airfryer makkelijk in gebruik?

Airfryers zijn erg gebruiksvriendelijk. De meeste modellen hebben een scherm waarop je kan zien op welke temperatuur en welke bereidingstijd hij staat ingesteld en deze kan je aanpassen met een draaiknop of met een digitaal menu.

De ene airfryer is natuurlijk luxer dan de andere en de meest luxe modellen hebben veel verschillende soorten opties. Je kan bijvoorbeeld aangeven wat voor eten er in de airfryer is en welke bereidingswijze je wil gebruiken. Denk voor je aankoop dus goed na over welke functies jij belangrijk vindt.

Wat kan ik allemaal maken in een airfryer?

Er is bijna niks dat je niet kan maken in een airfryer. Tegenwoordig staan er websites en kookboeken vol met recepten die speciaal ontwikkeld zijn om in een airfryer te bereiden. Van afbakbroodjes tot het ontbijt tot volledige taarten, er lijkt niks te zijn wat je niet in de airfryer kan bereiden. In de supermarkt worden er ook producten aangeboden die speciaal voor de airfryer zijn ontwikkeld. Dat gaat voornamelijk om friet en snacks die in het vriesvak te vinden zijn.

Zitten er ook nadelen aan een airfryer?

De meeste mensen denken dat een airfryer ervoor zorgt dat eten anders smaakt, maar dat is niet waar. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd, waaruit is gebleken dat de meeste mensen geen verschil proeven tussen friet uit een airfryer of friet uit een traditionele frituurpan. Je moet er wel rekening mee houden dat een airfryer er iets langer over doen om eten te bereiden en dat het laadvermogen ook iets minder groot is. Als je een groot gezin te eten moet geven, is een airfryer dus niet altijd de beste keuze. Daarnaast zijn airfryers meestal ook een stuk duurder dan een normale friteuse, maar daar moet je wel bij bedenken dat je nooit meer frituurvet of -olie hoeft te kopen.

Hoe maak ik een airfryer schoon?

Airfryers zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Het is wel belangrijk dat je dit goed doet. De pan zelf en de frituurmand komen in aanraking met het eten, dus die moet je na gebruik altijd schoonmaken. Bij de meeste airfryers kan je deze onderdelen gewoon in de vaatwasser doen, maar je kan er ook voor kiezen om ze met de hand af te wassen. De laatste optie zal ervoor zorgen dat de antiaanbaklaag minder snel slijt. Je hebt geen speciale schoonmaakmiddelen nodig om je airfryer te reinigen, je moet alleen oppassen dat je geen ruwe materialen gebruikt. Omdat je geen olie of vet gebruikt, wordt de binnenkant van een airfryer niet heel vies en daarom is een harde spons ook niet nodig.

Wat is het verschil tussen een airfryer en een hetelucht friteuse?

Heel simpel gezegd is er geen verschil. Het merk dat als eerste met dit apparaat op de markt kwam, gaf het de naam airfryer en heeft daar vervolgens ook patent op aangevraagd. Andere merken die een apparaat met dezelfde functies hebben gemaakt, verkopen het onder de naam hetelucht friteuse. Het is dus alleen de naam die anders is, voor de rest zijn de functies hetzelfde.