Opzoek naar de beste elektrische oven? Dan heb je geluk, want dat hebben wij voor je uitgezocht. Op basis van criteria zoals bereidingskwaliteit, het aantal functies, de prijs en het merk hebben we verschillende nieuwe elektrische ovens met elkaar vergeleken. Daaruit is een selectie ontstaan van de beste elektrische ovens van 2025. De lijst vind je hier!
De AEG BES33101ZM is perfect voor mensen die vaak bakken. Deze inbouwoven heeft een extra grote binnenruimte en komt met een bakplaat die 20% groter is dan normale platen. Met 5 inschuifhoogtes kun je makkelijk meerdere gerechten tegelijk bereiden, terwijl de hetelucht gelijkmatig door de oven verspreid wordt voor gare baksels.
Deze oven heeft ook een speciale pizzastand die zorgt voor een knapperige korst en krokante bodem. Daarnaast kun je met de turbo heteluchtfunctie op verschillende niveaus tegelijk bakken. Er zit ook een handige ontdooifunctie op voor het eenvoudig ontdooien van bevroren etenswaren.
Met de bereidingskwaliteit middenklasse heb je meer mogelijkheden om verschillende gerechten te maken. Een nadeel is dat het wat langer duurt voordat de oven op temperatuur is vergeleken met andere soortgelijke ovens. Toch biedt deze oven genoeg functies voor zowel dagelijks gebruik als voor speciale baksessies.
De Inventum OV607B is een solo oven waarin allerlei lekkere dingen gebakken kunnen worden, van chocoladetaarten tot haverkoekjes. Met een inhoud van 60 liter is het mogelijk om meerdere gerechten tegelijk te bereiden of een groot gerecht zoals lasagne te maken. Dit komt goed van pas als er veel mensen op bezoek komen.
Deze oven warmt snel op dankzij de 4 verwarmingselementen. Een handige extra is de meegeleverde draaispit waarmee grote stukken vlees zoals kip of varkensfiletrollade op een speciale manier bereid kunnen worden. De ingebouwde timer kan tot 120 minuten ingesteld worden.
Een groot voordeel is dat de oven automatisch uitschakelt wanneer het eten klaar is. Zo kan het gerecht niet per ongeluk verbranden. Het enige nadeel is dat deze oven geen magnetronfunctie heeft, dus restjes eten opwarmen is niet mogelijk.
De Inventum OV307B is een oven met 30 liter inhoud en biedt 2 inschuifhoogtes voor je gerechten. Je kunt kiezen uit 6 verschillende ovenstanden zoals onder- en bovenwarmte en bovenwarmte met hetelucht. Met de handige draaiknoppen stel je makkelijk de juiste ovenstand in om je gerechten perfect te bereiden.
Deze oven heeft een draaispit waarmee je kip of kalkoen kan braden. Zo wordt je vlees aan alle kanten even krokant. De bakplaat vangt het braadvet op, waardoor de oven minder vies wordt. Je kunt de temperatuur instellen tot 230 graden Celsius en de timer tot 120 minuten instellen.
Een groot voordeel van deze oven is dat hij automatisch uitschakelt wanneer de ingestelde tijd voorbij is. Zo hoef je niet bang te zijn dat je eten verbrandt als je het even vergeet. Wel jammer is dat de oven geen magnetronfunctie heeft om restjes eten snel op te warmen.
Een elektrische oven werkt op elektriciteit in plaats van gas. Hierdoor verwarmt hij sneller en gelijkmatiger dan een gasoven. Tegenwoordig kan je bijna alleen nog maar elektrische ovens krijgen. Dit betekent dat het aanbod in elektrische ovens enorm is.
Elektrische ovens gebruiken warmte-elementen boven- en onderin de oven om jouw ingrediënten en gerechten mee op te warmen. Deze manier van bakken is heel geschikt voor het maken van simpele taarten, diepvriespizza’s, afbakbroodjes en nog veel meer.
De inhoud van ovens wordt aangegeven in liters. Elektrische ovens komen in de maten klein (25 – 50 liter), normaal (50 – 70 liter) en groot (70 liter of meer). Afhankelijk van de grootte van je huishouden, het soorten gerechten dat je maakt en de grootte van je keuken, kan jij het beste inschatten hoe groot jouw oven moet zijn. Wil je alleen wat broodjes afbakken in het weekend? Dan heb je aan een kleine elektrische oven waarschijnlijk genoeg. Ben je een echt bakliefhebber of maak je graag grote hoeveelheden? Dan kan je beter naar een maatje groter kijken.
De bereidingskwaliteit van een elektrische oven wordt bepaald aan de hand van de volgende specificaties: het aantal automatische programma’s, type ovenfuncties, stoomfunctie, sensoren, minimale temperatuur, maximale temperatuur, snel voorverwarmen, type hetelucht en de temperatuurregeling. Heeft een oven minder dan de helft van deze functies? Dan spreken we van een oven van basisklasse. Om tussen de middenklasse te horen moet hij voldoen aan 50% van de eisen. En als hij minimaal 70% kan aanvinken, is het een oven van topklasse.
Waar je je elektrische oven neer gaat zetten, is de eerste vraag die je jezelf af moet vragen. Dit bepaalt of je moet kijken naar een elektrische inbouwoven of een vrijstaande elektrische oven. Inbouwovens hebben het voordeel dat ze een geheel vormen met de rest van je keuken. Hierdoor krijgt je keuken direct een moderne en luxueuze look. Maar niet iedere keuken heeft deze mogelijkheid. Dan is een vrijstaande elektrische oven een hele mooie uitkomst. Deze zijn vaak iets kleiner en plaats je met gemak op je aanrecht of koelkast. Het voordeel daarvan is dat ze flexibel zijn en je ze gemakkelijk verplaatst als je verhuist of hem even niet gebruikt.
De primaire functie van een elektrische oven is boven- en onderwarmte – een functie die heel geschikt is voor verschillende soorten baksels. Tegenwoordig beschikken veel elektrische ovens ook over een ventilator, waardoor je een heteluchtfunctie hebt. Hiermee verspreidt de hitte gelijkmatiger door de oven, en kan je tegelijkertijd verschillende gerechten bakken op verschillende inschuifhoogtes. Steeds meer elektrische ovens hebben een grillfunctie, waarmee je je gerechten een éxtra knapperig korstje geeft. Wil je een oven die ook een magnetronfunctie heeft? Ga dan opzoek naar een combioven. Houd er wel rekening mee dat de magnetronfunctie niet zo sterk is als die van een reguliere magnetron. Een extra functie is de stoomfunctie. Hiermee bereid je vrijwel alles, zonder dat er vitmines, smaak, kleur of voedingsstoffen verloren gaan. Ook heb je geen vet nodig, wat deze functie nóg gezonder maakt. Vaak betaal je voor een oven met stoomfunctie (ook wel stoomoven genoeg) wel iets meer.
De prijs voor een elektrische oven ligt ergens tussen de 240 en 1300 euro. Een flink verschil. Een hogere prijs betekent vaak een betere kwaliteit. Maar niet hoeft niet altijd zo te zijn. Ook als je een budget hebt, kan je een uitstekende elektrische oven kopen die járen mee gaat.
Elektrische ovens bereiken een maximale temperatuur tussen de 230 en 300 graden. Voor de meesten recepten is 230 graden heet zat, maar als je een avontuurlijke bakker bent, kun je beter kijken naar ovens die heter kunnen.
Een elektrische oven is een geweldige aanwinst in iedere keuken. Waarom? Dat leggen we maar al te graag aan je uit. Hieronder vind je alle voordelen van een elektrische oven.
Bij een elektrische oven is er sprake van zogenaamde ‘hotspots’. Dit houdt in dat het in bepaalde plekken in je oven heter wordt dan op andere plekken. Dit komt omdat de warmte-elementen zich boven- en onderin je oven bevinden. Soms moet je daar een beetje mee oppassen, de meeste gerechten moeten namelijk in het midden van de oven afgebakken worden. Maar bij andere recepten kan je juist heel goed gebruikmaken van deze hotspots. Moet jouw recept gelijkmatig verhit worden? Kies dan voor hetelucht.
Een elektrische oven draait op stroom en een gasoven op gas. Voor het klimaat en de energietransitie is het van belang dat we steeds minder gas gaan gebruiken. Met dat vooruitzicht kan je beter nu al apparaten is huis halen die hier niet van afhankelijk zijn. Dan hoef je die switch later niet meer te maken. Voor je eigen portemonnee is een elektrische oven ook een voordeligere keuze. Stroom is namelijk goedkoper dan gas. De komende jaren zal de prijs van elektriciteit naar verwachting ook alleen maar gaan dalen, terwijl de prijs voor gas verder zal stijgen.
Elektrische ovens bieden verschillende hoogtes waarop je je gerechten en ingrediënten kunt bakken. Veel recepten vragen je de bakplaat in het midden van de oven te plaatsen, maar voor andere recepten komt het beter uit om hem hoger of lager te plaatsen. Als je wilt dat de korst van je zelfgemaakte pizza éxtra knapperig wordt, zet je hem wat lager in de oven. Zo maak je meer gebruik van de onderwarmte. Bak je een taart waarvan de bodem al gaar is? Dan kan je hem beter hoger in je oven plaatsen. Dan brandt de bodem niet aan voor de vulling gaar of knapperig is.
Tegenwoordig zijn bijna alle ovens elektrisch, waardoor jij lekker veel keuze hebt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, prijsklassen en van verschillende merken. Het is misschien even een zoektocht, maar je gaat sowieso iets vinden wat bij jou past.
Elektrische ovens hebben verwarmingselementen boven- en onderin. Deze worden heet en verwarmen jouw gerechten en ingrediënten. Door de ligging van de warmte-elementen, ontstaan er hotspots in de oven. Dit zijn plekken waar je oven éxtra warm wordt. Bij sommige recepten komt dit erg goed uit, zoals bij zelfgemaakte pizza’s of taarten.
Steeds meer elektrische oven hebben een heteluchtfunctie. Deze ovens hebben een ingebouwde ventilator die de hitte gelijkmatiger over door je oven verspreiden. Hierdoor bak je je taarten, brood en andere baksels gelijkmatiger af en kun je ook meerdere gerechten tegelijkertijd afbakken.