Vind de beste elektrische oven

Prijsvergelijking en prijsinformatie van de beste elektrische ovens van 2021.

hero beste oven mobiel

Wat is een elektrische oven

Wij helpen je bij het vinden van de beste elektrische oven van 2021

Een elektrische oven werkt op elektriciteit in plaats van gas. Hierdoor verwarmt hij sneller en gelijkmatiger dan een gasoven. Tegenwoordig kan je bijna alleen nog maar elektrische ovens krijgen. Dit betekent dat het aanbod in elektrische ovens enorm is.
Elektrische ovens gebruiken warmte-elementen boven- en onderin de oven om jouw ingrediënten en gerechten mee op te warmen. Deze manier van bakken is heel geschikt voor het maken van simpele taarten, diepvriespizza’s, afbakbroodjes en nog veel meer.

De beste elektrische oven van 2021

Opzoek naar de beste elektrische oven? Dan heb je geluk, want dat hebben wij voor je uitgezocht. Op basis van criteria zoals bereidingskwaliteit, het aantal functies, de prijs en het merk hebben we verschillende nieuwe elektrische ovens met elkaar vergeleken. Daaruit is een selectie ontstaan van de beste elektrische ovens van 2021. De lijst vind je hier!
elektrische oven

Elektrische oven kopen: waar let je op

Inhoud

De inhoud van ovens wordt aangegeven in liters. Elektrische ovens komen in de maten klein (25 – 50 liter), normaal (50 – 70 liter) en groot (70 liter of meer). Afhankelijk van de grootte van je huishouden, het soorten gerechten dat je maakt en de grootte van je keuken, kan jij het beste inschatten hoe groot jouw oven moet zijn. Wil je alleen wat broodjes afbakken in het weekend? Dan heb je aan een kleine elektrische oven waarschijnlijk genoeg. Ben je een echt bakliefhebber of maak je graag grote hoeveelheden? Dan kan je beter naar een maatje groter kijken.

Bereidingskwaliteit

De bereidingskwaliteit van een elektrische oven wordt bepaald aan de hand van de volgende specificaties: het aantal automatische programma's, type ovenfuncties, stoomfunctie, sensoren, minimale temperatuur, maximale temperatuur, snel voorverwarmen, type hetelucht en de temperatuurregeling. Heeft een oven minder dan de helft van deze functies? Dan spreken we van een oven van basisklasse. Om tussen de middenklasse te horen moet hij voldoen aan 50% van de eisen. En als hij minimaal 70% kan aanvinken, is het een oven van topklasse.

Plaatsing

Waar je je elektrische oven neer gaat zetten, is de eerste vraag die je jezelf af moet vragen. Dit bepaalt of je moet kijken naar een elektrische inbouwoven of een vrijstaande elektrische oven. Inbouwovens hebben het voordeel dat ze een geheel vormen met de rest van je keuken. Hierdoor krijgt je keuken direct een moderne en luxueuze look. Maar niet iedere keuken heeft deze mogelijkheid. Dan is een vrijstaande elektrische oven een hele mooie uitkomst. Deze zijn vaak iets kleiner en plaats je met gemak op je aanrecht of koelkast. Het voordeel daarvan is dat ze flexibel zijn en je ze gemakkelijk verplaatst als je verhuist of hem even niet gebruikt.

Functies

De primaire functie van een elektrische oven is boven- en onderwarmte – een functie die heel geschikt is voor verschillende soorten baksels. Tegenwoordig beschikken veel elektrische ovens ook over een ventilator, waardoor je een heteluchtfunctie hebt. Hiermee verspreidt de hitte gelijkmatiger door de oven, en kan je tegelijkertijd verschillende gerechten bakken op verschillende inschuifhoogtes. Steeds meer elektrische ovens hebben een grillfunctie, waarmee je je gerechten een éxtra knapperig korstje geeft. Wil je een oven die ook een magnetronfunctie heeft? Ga dan opzoek naar een combioven. Houd er wel rekening mee dat de magnetronfunctie niet zo sterk is als die van een reguliere magnetron. Een extra functie is de stoomfunctie. Hiermee bereid je vrijwel alles, zonder dat er vitmines, smaak, kleur of voedingsstoffen verloren gaan. Ook heb je geen vet nodig, wat deze functie nóg gezonder maakt. Vaak betaal je voor een oven met stoomfunctie (ook wel stoomoven genoeg) wel iets meer.

Kosten

De prijs voor een elektrische oven ligt ergens tussen de 240 en 1300 euro. Een flink verschil. Een hogere prijs betekent vaak een betere kwaliteit. Maar niet hoeft niet altijd zo te zijn. Ook als je een budget hebt, kan je een uitstekende elektrische oven kopen die járen mee gaat.

Temperatuur

Elektrische ovens bereiken een maximale temperatuur tussen de 230 en 300 graden. Voor de meesten recepten is 230 graden heet zat, maar als je een avontuurlijke bakker bent, kun je beter kijken naar ovens die heter kunnen.

Voordelen elektrische oven

Een elektrische oven is een geweldige aanwinst in iedere keuken. Waarom? Dat leggen we maar al te graag aan je uit. Hieronder vind je alle voordelen van een elektrische oven.

Boven- en onderwarmte

Bij een elektrische oven is er sprake van zogenaamde ‘hotspots’. Dit houdt in dat het in bepaalde plekken in je oven heter wordt dan op andere plekken. Dit komt omdat de warmte-elementen zich boven- en onderin je oven bevinden. Soms moet je daar een beetje mee oppassen, de meeste gerechten moeten namelijk in het midden van de oven afgebakken worden. Maar bij andere recepten kan je juist heel goed gebruikmaken van deze hotspots. Moet jouw recept gelijkmatig verhit worden? Kies dan voor hetelucht.

Stroom in plaats van gas

Een elektrische oven draait op stroom en een gasoven op gas. Voor het klimaat en de energietransitie is het van belang dat we steeds minder gas gaan gebruiken. Met dat vooruitzicht kan je beter nu al apparaten is huis halen die hier niet van afhankelijk zijn. Dan hoef je die switch later niet meer te maken. Voor je eigen portemonnee is een elektrische oven ook een voordeligere keuze. Stroom is namelijk goedkoper dan gas. De komende jaren zal de prijs van elektriciteit naar verwachting ook alleen maar gaan dalen, terwijl de prijs voor gas verder zal stijgen.

Verschillende inschuifhoogtes

Elektrische ovens bieden verschillende hoogtes waarop je je gerechten en ingrediënten kunt bakken. Veel recepten vragen je de bakplaat in het midden van de oven te plaatsen, maar voor andere recepten komt het beter uit om hem hoger of lager te plaatsen. Als je wilt dat de korst van je zelfgemaakte pizza éxtra knapperig wordt, zet je hem wat lager in de oven. Zo maak je meer gebruik van de onderwarmte. Bak je een taart waarvan de bodem al gaar is? Dan kan je hem beter hoger in je oven plaatsen. Dan brandt de bodem niet aan voor de vulling gaar of knapperig is.

Veel ovens om uit te kiezen

Tegenwoordig zijn bijna alle ovens elektrisch, waardoor jij lekker veel keuze hebt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, prijsklassen en van verschillende merken. Het is misschien even een zoektocht, maar je gaat sowieso iets vinden wat bij jou past.

Hoe werkt een elektrische oven

Elektrische ovens hebben verwarmingselementen boven- en onderin. Deze worden heet en verwarmen jouw gerechten en ingrediënten. Door de ligging van de warmte-elementen, ontstaan er hotspots in de oven. Dit zijn plekken waar je oven éxtra warm wordt. Bij sommige recepten komt dit erg goed uit, zoals bij zelfgemaakte pizza’s of taarten.

Steeds meer elektrische oven hebben een heteluchtfunctie. Deze ovens hebben een ingebouwde ventilator die de hitte gelijkmatiger over door je oven verspreiden. Hierdoor bak je je taarten, brood en andere baksels gelijkmatiger af en kun je ook meerdere gerechten tegelijkertijd afbakken.

Veelgestelde vragen

Waarom moet je een oven voorverwarmen

In de meeste gevallen is het nodig om een oven voor te verwarmen zodat je perfecte controle hebt over de temperatuur van de oven. Vooral als je gaat bakken, wat echt precisie-werk is, is dit nodig. Het kan namelijk zijn

Lees meer

Wanneer moet je je oven vervangen

Een nieuwe oven aanschaffen kan best wel prijzig zijn! Maar het goede nieuws is dat je ‘m niet snel hoeft te vervangen. Ovens hebben over het algemeen een lange levensduur. Als we kijken naar moderne elektrische ovens gaan deze gemiddeld

Lees meer

Welke oven past in een IKEA keuken

Het kan heel goed zijn dat jij een IKEA keuken hebt. Voorheen kon je kiezen uit twee keukensystemen van de Zweedse gigant, namelijk de METOD of de FAKTUM. Daar is verandering in gebracht, je kunt vanaf heden alleen nog maar

Lees meer

Welk formaat oven moet ik kopen

Het formaat oven moet passen bij de inrichting van je huis. Heb je maar weinig ruimte in de keuken, of gebruik je niet vaak een oven, dan zal een mini oven prima zijn voor jou. Maar ben je een ambitieuze

Lees meer

Wat is een convectie oven

Een convectie oven is eigenlijk gewoon een andere naam voor een heteluchtoven. Deze werkt door middel van ventilatoren die ervoor zorgen dat de gehele ruimte binnen in de oven gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor heb je dus geen last van temperatuur

Lees meer

Waar plaats je een oven

We kunnen bijna niet meer zonder een oven. Wanneer je een nieuwe gaat installeren is het belangrijk om hier even goed over na te denken. Er zijn veel verschillende type ovens, zoals een combi oven of een heteluchtoven of een mini oven. Maar het belangrijkste in de overweging betreft het model: inbouw of vrijstaand. Een vrijstaande oven is vrij voor de hand liggend, je plaatst hem dan hoogstwaarschijnlijk op het aanrecht, of een bijzettafeltje indien dat gewenst is. Het ligt er maar net aan hoe jouw keuken is ingericht en hoe je de ruimte het beste kunt benutten.

Lees meer

Het assortiment elektrische ovens

SMEG SF4390VCX1 + SMEG CMS4303X

SMEG SF4390VCX1 + SMEG CMS43...

3.538,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Inbouw koffiemachine 2,4 L waterreservoir | Instelbare koffiesterkte
Whirlpool W7 MS450

Whirlpool W7 MS450

949,00
Inbouw oven, 45,5 cm hoog | Met hetelucht- en stoomfunctie | Handmatig reinigen
Whirlpool AKZ9 6270 IX

Whirlpool AKZ9 6270 IX

589,00
Inbouw oven, 59,5 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Pyrolyse: volledig zelfreinigend
Bosch CBG675BS3 + Bosch CTL636ES6

Bosch CBG675BS3 + Bosch CTL6...

2.324,00
Inbouw oven, 45,5 cm hoog | Inbouw koffiemachine 2,4 liter waterreservoir | Geïntegreerd melkreservoir
Bosch CMG676BS1 + Bosch CTL636ES6

Bosch CMG676BS1 + Bosch CTL6...

2.668,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Inbouw koffiemachine 2,4 liter waterreservoir | Geïntegreerd melkreservoir
Bosch HRA558BS1

Bosch HRA558BS1

1.099,00
Inbouw oven, 59,5 cm hoog | Met hetelucht-, stoom-, grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
AEG BES33101ZM

AEG BES33101ZM

449,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
Siemens HS636GDS2

Siemens HS636GDS2

1.259,00
Inbouw oven, 59.5 cm hoog | Met hetelucht-, stoom-, grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
Siemens HB513ABR1

Siemens HB513ABR1

449,00
Inbouw oven, 59.5 cm hoog | Met hetelucht en grillfunctie | Handmatig reinigen
Siemens CD634GAS0

Siemens CD634GAS0

929,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Met stoomfunctie | Handmatig reinigen
SMEG SF4390VCX1

SMEG SF4390VCX1

1.499,00
Inbouw oven, 45 cm hoog | Met hetelucht-, stoom- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
SMEG SF6390XE

SMEG SF6390XE

799,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
ETNA MO670TI (60cm) + ETNA OM670Ti (60cm)

ETNA MO670TI (60cm) + ETNA O...

1.128,00
Inbouw combi oven (60 cm) | Inbouw solo oven (60 cm) | Met turbo hetelucht
Bosch HMG636BS1 (60cm) + Bosch HBG675BS1 (60cm)

Bosch HMG636BS1 (60cm) + Bos...

1.843,00
Inbouw combi oven (60 cm) | Inbouw solo oven (60 cm) | Met katalytische en pyrolytische reiniging
Siemens CM676G0S6 (45cm) + Siemens HM636GNS1 (60cm)

Siemens CM676G0S6 (45cm) + S...

2.163,00
Inbouw oven, 45 cm en 60 hoog | Met hetelucht-, grill- en magnetronfunctie | Pyrolyse en katalyse reiniging
Bosch CMG636BS2 (45cm) + Bosch HMG636BS1 (60cm)

Bosch CMG636BS2 (45cm) + Bos...

2.102,00
Inbouw ovens, 45 en 60 cm hoog | Met hetelucht-, grill- en magnetronfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
ETNA MO670Ti

ETNA MO670Ti

739,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht-, grill- en magnetronfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
ETNA OM670Ti

ETNA OM670Ti

449,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
ETNA OM871ZT

ETNA OM871ZT

349,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Hydrolyse: gedeeltelijk zelfreinigend
ETNA OM270ZT

ETNA OM270ZT

304,00
Inbouw oven, 60 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
AEG BEE435060B

AEG BEE435060B

516,00
Inbouw oven, 59 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Wanden met coating: vermindert aankoeken
Inventum OVCB60S

Inventum OVCB60S

179,00
Vrijstaande oven | 60 liter inhoud | Hetelucht en boven-/onderwarmte | Grill | Maximale temperatuur van 220°C | Draaispit | Binnenverlichting
Miele H 2265-1 B

Miele H 2265-1 B

679,00
Inbouw oven, 59 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
Miele H 2760 BP

Miele H 2760 BP

999,00
Inbouw oven, 59 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Pyrolyse: volledig zelfreinigend
Bosch HBA534BS0

Bosch HBA534BS0

419,00
Inbouw oven, 59,5 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Katalyse: gedeeltelijk zelfreinigend
Bosch CBG675BS3

Bosch CBG675BS3

895,00
Inbouw oven, 45,5 cm hoog | Met hetelucht- en grillfunctie | Pyrolyse: volledig zelfreinigend
Steba KB41ECO

Steba KB41ECO

179,00
Vrijstaande oven | 38 liter inhoud | Hetelucht en boven-/onderwarmte + grill | Maximale temperatuur van 230 °C