Wat is een inbouw combi oven
Een inbouw combi-oven is een oven met magnetronfunctie die je inbouwt in je keuken. Door hem in te bouwen, vormt hij een geheel met de rest van je keuken. Het grote voordeel van dit type oven is dat je twee apparaten krijgt voor de prijs van één. Je hebt alle mogelijkheden van een reguliere oven, maar dan gecombineerd met het gemak van een magnetron. Als oven kan je ermee bakken, braden en grillen, en met de magnetron functie kun je ook opwarmen en ontdooien.
Bonusfeitje: combi-ovens zijn alleen als inbouwexemplaren beschikbaar. Als je een vrijstaande oven wilt die ook een magnetronfunctie heeft, moet je zoeken naar een combi magnetrons. Een combi magnetron is over het algemeen kleiner en goedkoper. Je kunt ook kiezen voor een inbouw combimagnetron, als dat je voorkeur heeft.
Beste inbouw combi oven 2024
Wil jij de beste inbouw combi-oven van 2024? Zoek niet verder! We hebben vele exemplaren uitgebreid onderzocht en getest, en daar is de volgende lijst uit ontstaan. Om de beste combi-ovens van 2024 te achterhalen hebben wij gekeken naar verschillende eigenschappen die een combi oven moet hebben.
Zo hebben wij onder andere gekeken naar de bereidingskwaliteit, de functies, reinigingsmethode, maximale temperatuur, de prijs en de kwaliteit van verschillende apparaten. Daarnaast hebben we gekeken naar de beoordeling door klanten, zo garanderen wij een lijst met de beste nieuwe inbouw combi-ovens van 2024!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Combi oven Topklasse gebruiksgemak Topklasse bereidingskwaliteit Zelfreinigend | Duur Weinig inhoud |
Het is soms best puzzelen om de goede bereiding voor jouw gerecht te vinden. Gelukkig is het instellen van de Siemens CM676GBS1 heel gemakkelijk. Geef aan wat je wilt maken en de oven weet welk systeem er nodig is. Hij maakt een keuze uit bereiden met hetelucht, bovenwarmte, onderwarmte of de oven gebruikt een combinatie van al deze functies. Houd je liever precies grootmoeders recept aan om die perfecte appeltaart te bakken? Stel dan alles gewoon zelf in. Het schoonmaken van de oven is dankzij de pyrolysefunctie erg eenvoudig. Vuil wordt omgezet in as zodat je alleen de as uit de oven hoeft te vegen.
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Combi oven Topklasse bereidingskwaliteit | Duur Weinig inhoud |
Je maakt je gerechten klaar in de ATAG BCM4611C met verschillende standen. Zo geef je met de grill je macaronischotel een krokante laag kaas. Jouw zelfgemaakte pizza krijgt een krokante bodem dankzij de pizzastand. De deur van de inbouw oven gaat voorzichtig dicht dankzij de zacht sluitende deur. Deze deur sluit uit zichzelf wanneer deze open staat op 20 graden. Staat de deur open op 20 en 80 graden, dan blijft de deur in de gekozen stand open staan. Na het bakken maak je de oven weer schoon dankzij Aqua Clean. Je voegt water toe aan de oven en weekt zo vuil los met stoom. Het vocht dat overblijft veeg je weg met een doekje.
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Combi oven Topklasse bereidingskwaliteit | Duur Weinig inhoud |
Je maakt je gerechten klaar in de ATAG BCM46121C met verschillende standen. Zo geef je met de grill je macaronischotel een krokante laag kaas. Jouw zelfgemaakte pizza krijgt een krokante bodem dankzij de pizzastand. De deur van de inbouw oven gaat voorzichtig dicht dankzij de zacht sluitende deur. Deze deur sluit uit zichzelf wanneer deze open staat op 20 graden. Staat de deur open op 20 en 80 graden, dan blijft de deur in de gekozen stand open staan. Na het bakken maak je de oven weer schoon dankzij Aqua Clean. Je voegt water toe aan de oven en weekt zo vuil los met stoom. Het vocht dat overblijft veeg je weg met een doekje.
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Combi oven | Duur Weinig inhoud |
Bakken, braden, grillen en verwarmen: de Bosch CMG636BS2 doet het allemaal. Deze combi oven beschikt naast de ovenfuncties ook over magnetron- en grillfuncties en is voorzien van een braadslede. Zo heb jij meer dan 12 bereidingssystemen tot je beschikking om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Weet je niet zeker welke instellingen jouw gerecht nodig heeft? De combi oven beschikt ook over assist, waarmee hij de bereidingsinstellingen en tijdsduur voor jouw gerecht automatisch berekent en instelt. Hierdoor gebruikt de oven op het einde van het bakproces bijvoorbeeld de grillfunctie, voor een knapperige korst op je lasagne. Omdat de oven over katalytische wanden beschikt die vuil opnemen en verbranden, krijg je de oven na gebruik zo weer schoon.
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Combi oven | Basisklasse gebruiksgemak |
De ETNA CM751ZT is een combi-oven met een oven-, magnetron-, grill- en stoomfunctie. Staan er verse groenten op het menu? Leg de broccoli in het meegeleverde stoombakje en kies de magnetronfunctie. Door groente te stomen blijven smaak en vitamines beter behouden. Mocht er een grote groep mensen mee-eten: geen probleem. Je bereidt gemakkelijk een grote hoeveelheid eten door de meerdere inschuifhoogtes. De oven heeft geen draaiplateau, waardoor je ook grote ovenschalen in de binnenruimte plaatst. Weet je niet zeker welke instellingen je nodig hebt voor je gerecht? Kies uit één van de 20 automatische programma's. Als jij aangeeft wat je wilt bereiden, selecteert de oven automatisch de juiste temperatuur en tijdsduur voor je gerecht.
Voordelen inbouw combi oven
Met deze apparaten kan je de ene avond een heerlijke lasagne bakken, en de volgende dag lekker makkelijk een kant-en-klaar maaltijd opwarmen. Je kunt hieronder lezen wat de voordelen zijn van een inbouw combi oven.
- Bespaar ruimte. We noemden het al eerder, dit apparaat biedt je heel veel mogelijkheden. Het is een oven en magnetron in één. Hierdoor kan je aardig wat ruimte besparen in je keuken. Ze hebben standaard maten, met een nishoogte van 45 cm of 60 cm. De inhoud verschilt hierdoor ook, dit begint bij 40 liter en kan oplopen tot 72 liter.
- Bespaar geld. Je betaalt ook de prijs van maar één product. Als je een losse oven en magnetron koopt ben je meer geld kwijt dan wanneer je een losse magnetrons en oven koopt.
- Bespaar tijd & energie. Veel combi-ovens combineren oven- en magnetronfuncties tegelijkertijd. Hierdoor is je gerecht sneller klaar en bespaar je tijd en stroom.
Hoe plaats je een inbouw combi oven
Het plaatsen is makkelijker dan je zou denken! Hier hoef je geen monteur voor in huis te halen. Het is natuurlijk fijn als de installatie gratis bij de levering is inbegrepen, maar het is ook mogelijk om het zelf te doen. Voor je aan deze eenvoudige klus begint, zijn er wel een paar punten waar je op moet letten.
Nismaten
Er zijn ovens en nissen in verschillende maten. Zorg ervoor dat de grootte van je nis overeenkomt met de afmetingen van je nieuwe oven. Hier zijn standaard maten voor. De nishoogte en de hoogte van een inbouw oven zijn altijd 45 cm of 60 cm.
Ventilatieruimte
Controleer of je oven genoeg ventilatieruimte heeft. In de gebruiksaanwijzing vind je hoeveel ruimte hij nodig heeft.
Deur
Afhankelijk van waar je jouw combi-oven gaat plaatsen, kan de soort deur erg belangrijk zijn. De meeste combi-ovens hebben een kanteldeur, wat onprettig en zelfs gevaarlijk kan zijn als je de oven in de hoogte plaatst. Voor dat soort situaties zijn er ook combi-ovens met zwenkdeuren of met een hide & slide systeem.
Als je de bovenstaande punten hebt goed gecontroleerd kan je gaan beginnen. Met de volgende 3 simpele stappen, bouw je binnen mum van tijd jouw nieuwe oven in.
Losschroeven
Schroef het oude product los. Hiervoor maak je de oven of magnetron open, en verwijder je de schroeven links en rechts aan de binnenkant.
Oude oven verwijderen
Verwijder je het oude product. Je kunt dit het beste met z’n tweeën doen. Je haalt de oude oven naar voren. Wees hier wel voorzichtig mee, want het is een zwaar apparaat en hij kan scherpe randen hebben. Houd er ook rekening mee dat je de stekker nog los moet koppelen.
Plaatsen
Plaats je nieuwe combi-oven. Doe allereerst de stekker van het nieuwe apparaat in het stopcontact. Daarna plaats je de oven in de nis. Zet hem netjes in het midden, zodat hij goed is uitgelijnd met de rest van jouw keuken. Ten slotte schroef je hem vast aan de linker- en rechter binnenkant van de oven.
Een inbouw combi oven kopen: waar let je op
Als je op het punt staat een nieuwe inbouw combi-oven aan te schaffen, zit je mogelijk nog met een aantal vragen. Waar moet je allemaal aan denken? Hoeveel liter inhoud heb je nodig? Hoe belangrijk is de nishoogte? Welke functie kan je niet missen? En voor welke kleur ga je?
Het is namelijk een belangrijk apparaat, prominent in de keuken, die je misschien wel dagelijks wenst te gebruiken. Om er zeker van te zijn dat je een oven koopt die geschikt is voor jou, hebben wij een lijst gemaakt met de punten waar je op kunt letten. Zo maak je gemakkelijker een keuze.
Grootte
Als je een inbouw combi-oven gaat kopen, heb je wellicht al een nis in je keuken waar hij in komt te staan. Er zijn nissen en inbouw-ovens van verschillende groottes. Zorg er daarom voor dat je een combi-oven uitzoekt die geschikt is voor jouw nis. Hiervoor meet je de nishoogte- breedte- en diepte op.
Inhoud
De inhoud van combi-oven verschilt per apparaat. De inhoud wordt altijd aangegeven in liters. Ze zijn er in 3 maten: klein (25 tot 50 liter), normaal (50 tot 70 liter) en groot (70+ liter). Als je met een groot gezin bent of graag een uitgebreid menu op tafel zet, is een oven met een grote inhoud geschikt voor jou. Als je een klein huishouden hebt of je niet zo’n avontuurlijk bakker bent, is een oven met een kleinere inhoud ook goed. Vaak wordt de grootte van een inbouwoven echter bepaald door de grootte van je nis. Je doet er goed aan om daar als eerst naar te kijken.
Type functies
Je koopt dit type oven waarschijnlijk omdat je graag bepaalde gerechten wilt maken. Wees je er wel bewust van welke functie jij denkt nodig te hebben. Bij een functie van een combi-oven moet je denken aan onder andere boven- en onderwarmte, grill, hete lucht, magnetron, pizzastand en stoom. Voor je een nieuwe oven aanschaft, doe je er goed aan om te inventariseren welke functies je denkt te gaan gebruiken, en kies voor een product die die functies biedt.
Maximale temperatuur
Vaak ligt de maximale oventemperatuur ergens tussen de 230 en 300 graden. Voor de meeste gerechten is een temperatuur van 180 of 200 graden goed genoeg. Maar als je een iets avontuurlijkere bakker bent, kan een hogere temperatuur ook erg van pas komen.
Bereidingkwaliteit
De bereidingskwaliteit van combi ovens zegt iets over de kwaliteit waarmee hij je eten gaart en verhit. Ze zijn beschikbaar in basisklasse, middenklasse of topklasse. Uiteraard is een product van topklasse van beter kwaliteit, maar houd er wel rekening mee dat je prijs van deze producten ook hoger zijn.
Reinigingsmethode
Steeds meer combi-ovens zijn zelfreinigend, een functie die jou een hoop werk kan schelen! Hier zijn verschillende methodes voor. De eerste is pyrolyse, hierbij verwarmt de oven tot ongeveer 500 graden, waardoor alle resten verbranden tot as. Je hoeft alleen nog het as weg te vegen. Een tweede vorm is katalyse. Katalytische wanden zorgen ervoor dat het vet dat op de wanden komt boven de 200 °C verbrandt. Je hoeft alleen nog de bodem, deur en roosters schoon te maken. Ook zijn er ovens waarvan de wanden een coating hebben gekregen, hierdoor koeken etensresten minder makkelijk aan. Ten slotte is er hydrolyse, hierbij wordt stoom gebruikt om het vuil los te maken. Je hoeft er alleen nog maar een doekje doorheen te halen. Kies voor het type reinigingsmethode dat bij jou past.
Kleur
Keukens hebben allemaal een andere look and feel. Afhankelijk van de stijl in je keuken, kan de kleur van je oven een groot verschil maken. Ze zijn beschikbaar in zwart en zilver. Kies voor een oven in de kleur die het beste aansluit op jouw keuken.