Als je graag lekker en gezond kookt, is een stoomoven een absolute aanrader! Maar je koopt natuurlijk niet zomaar een stoomoven, je wilt wel een goede. Hieronder vind je de beste stoomoven die nu op de markt zijn. Op basis van onder andere bereidingskwaliteit, levensduur, merk en stoomtemperatuur maakten we een selectie van de beste stoomoven van 2025.




De ATAG CS6611C combi stoomoven is ideaal voor het bereiden van allerlei gerechten. Met deze oven kun je stomen, grillen, gratineren en bakken. De oven voegt stoom toe tijdens het bakken waardoor je gerechten niet uitdrogen. Hierdoor komen je groenten en broodjes knapperig uit de oven.
Voor het perfect bereiden van vlees en vis heeft de oven een kerntemperatuurmeter. Deze meet de temperatuur binnenin het gerecht zodat je biefstuk of zalm precies goed wordt. Je kunt je favoriete instellingen opslaan zodat je geliefde gerechten altijd hetzelfde bereid worden. De oven heeft een topklasse bereidingskwaliteit met veel mogelijkheden.
Het schoonmaken van de oven is super makkelijk dankzij het Steam Clean programma. De stoom weekt al het vuil los, zodat je alleen nog maar een doekje door de oven hoeft te halen. Een minpunt is dat je de oven niet via een app kunt bedienen. Maar de stoomfunctie is wel erg handig voor het bereiden van vis, vlees en groenten.

De Siemens CS736G1B2 is een oven met 56 automatische kookprogramma's waarmee je makkelijk het juiste programma kiest voor elk gerecht. Het heeft een handige stoomfunctie om groenten zoals broccoli gezond en snel klaar te maken. Met de 4D hetelucht functie bak je koekjes, pepernoten en taarten gelijkmatig op 4 niveaus tegelijk.
De oven heeft een touchscreen display voor makkelijke bediening. Je kan de oven ook op afstand bedienen via de Home Connect app op je smartphone. Er is zelfs een Air Fry-functie die je kan downloaden via de app. De oven maakt zichzelf schoon met de hydrolyse reinigingstechniek, waardoor vuil loskomt en je alleen nog met een natte doek hoeft te vegen.
Een minpunt is dat de oven geen telescopische rails heeft om je gerecht veilig uit de oven te halen zonder je te branden. Verder biedt deze oven een topklasse bereidingskwaliteit met veel mogelijkheden voor het klaarmaken van verschillende gerechten.

De Siemens HS736G1B1 is een veelzijdige stoomoven die het maken van gezonde maaltijden super makkelijk maakt. Zonder olie of boter bereid je lekkere gerechten zoals zalm, krieltjes en asperges dankzij de volwaardige stoomfuncties. Met fullSteam Plus worden je gerechten zelfs 20% sneller klaar omdat deze functie stoom combineert met een gewone ovenfunctie.
Deze oven heeft 56 automatische programma's zodat je altijd de beste instelling kunt kiezen. Via de Home Connect app kun je nog meer doen met je oven, zoals de AirFry functie gebruiken voor knapperige ovenfriet. Je bedient de oven hiermee ook op afstand via je smartphone of tablet.
Schoonmaken is geen gedoe meer dankzij de hydrolyse functie die vuil en vet losweekt met stoom, zodat je het daarna gewoon kunt wegvegen met een doekje. Een nadeel is dat de oven geen telescopische rails heeft, waardoor ovenschotels er minder makkelijk uit te halen zijn. Maar het gemak van stomen en de handige app maken dit weer goed.
Simpel gezegd is een stoomoven een oven met een stoomfunctie. Bij deze stoomfunctie wordt water ongezet is stoom, wat het eten verhit. Omdat de oven gebruikmaakt van waterdamp, werkt dit dus niet hetzelfde als een heteluchtoven. Door te koken met stoom, behoud je eten meer vitamines, kleur en smaak.
Ook kun je olie en boter gerust achterwege laten. Hierdoor is koken met een stoomoven dus lekkerder én gezonder. Dit geldt voor groenten, maar ook rijst, pasta, fruit en schaaldieren. Bak je graag taarten, pizza’s en ovenschotels? Dan krijgen die ook een extra knapperig korstje als je de stoomfunctie gebruikt.
Koop je voor het eerste een stoomoven? Dan weet je wellicht nog niet zo goed waar je op moet letten. Voor je de knoop voor een stoomoven doorhakt, hebben wij een advies voor je: kijk naar de onderstaande lijst met dingen waar je op moet letten!
Allereerst moet je letten op de manier van stomen. Er zijn namelijk twee soorten stoomovens: met een gedeeltelijke stoomfunctie en een volwaardige stoomfunctie. Ovens met een gedeeltelijk stoomfunctie (stoombakovens) gebruiken alleen aan het begin van het bakproces stoom. Daarna maakt de oven gebruik van boven- en onderwarmte of hetelucht. Dit is heel geschikt voor het bereiden van bijvoorbeeld deeg, brood en koekjes. Maar wil je ook complete maaltijden zoals vlees, groenten en rijst bereiden met de stoomfunctie? Dan kan je beter kijken naar ovens met een volwaardige stoomfunctie.
Een tweede punt dat van groot belang is, is de bereidingskwaliteit van je stoomoven. Dit bepaalt hoe goed de oven is in het bereiden van jouw eten. Stoomovens hebben een bereidingskwaliteit van midden- of topklasse. Onder welke klasse een oven valt, wordt bepaald door een aantal specificaties, zoals het aantal programma’s, de sensoren, de minimale en maximale temperatuur van de stoomoven en de temperatuurregeling.
De inhoudsmaten van een heteluchtoven verschillen tussen de 20 liter voor een extra kleine oven (mini oven geplaatst op het aanrecht), en 75 liter voor een zeer grote oven waar meerdere gerechtjes tegelijk gegaard kunnen worden.
Zoals eerder aangegeven kan er een groot verschil zijn in prijsklasse van heteluchtovens, afhankelijk van het merk, de functies en de capaciteit. Een oven die je graag kwijt wilt tussen de keukenkastjes (inbouwoven) begint gemiddeld vanaf 250 euro, en gaat voor langere tijd mee. Het is bijvoorbeeld niet nodig om elk jaar een nieuwe oven te kopen, dit is een investering voor een aantal jaren.
Het grote verschil tussen normale ovens (oftewel heteluchtovens) en stoomovens is dat normale ovens gebruikmaken van lucht om je eten te verhitten, terwijl stoomovens je eten verwarmen met waterdamp.
Over het algemeen zijn stoomovens net iets duurder, maar je krijgt er dan ook wat voor terug! Lees verder om achter de voordelen van een stoomoven te komen.
Koken met een stoomoven is net even anders dan koken met een normale heteluchtoven. Vaak, als je het eenmaal hebt geprobeerd, ga je niet meer terug. Een stoomoven biedt namelijk, naast de normale bakfuncties, meer mogelijkheden en voordelen. We zette ze voor je op een rijtje:
Daarnaast zijn er natuurlijk wel een paar kleine nadelen waar je rekening mee moet houden voor je een stoomoven koopt. Zo zijn stoomovens bijvoorbeeld vaak iets duurder dan reguliere ovens. Ook zal je eraan moeten wennen om het water van de stoomoven regelmatig te vervangen. Als je dit niet doet, kan dit namelijk ten koste gaan van de levensduur van het apparaat. Desalniettemin garanderen wij dat je enorm veel plezier zal hebben van een stoomoven! De nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
<h2